Gooische Vrouwen is een populaire Nederlandse dramaserie over het glamoureuze, maar vaak turbulente leven van vier vriendinnen in 't Gooi. De serie combineert humor, drama en herkenbare situaties, en groeide uit tot een cultureel fenomeen met meerdere films. Hoewel de serie een grote hit is in Nederland, is niet iedereen even 'blij' met de serie. Zo zijn er onderwerpen waar wel wat meer over nagedacht mag worden...
Gooische Vrouwen is bekend geworden
door het portretteren van het luxe én tegelijkertijd, roerige leven van vier vrouwen uit het Gooi. De serie is vanaf 2005 te zien en is vanaf dat moment ook niet meer niet-populair geweest! Daarnaast zijn er ook meerdere succesvolle films van de serie gemaakt.
Ondanks dat Cheryl (Linda de Mol), Claire (Tjitske Reidinga), Anouk (Susan Visser) en Roelien (Lies Visschedijk) weer terug van weggeweest zijn, is er afgelopen vrijdag een fel opiniestuk in het AD verschenen.
Genormaliseerd!
In het opiniestuk dat het AD heeft geplaatst, is er met felle kritiek, geschreven over het 'genormaliseerde' alcoholgebruik in de serie. "De makers hadden anno 2024 hun verantwoordelijkheid kunnen nemen door alcohol in ál zijn facetten te laten zien", aldus alcoholcoach Nanja van Vliet. RTL, ITV en Talpa hebben gereageerd op het stuk...
'Grote knipoog'
RTL heeft samen met ITV én het productiehuis een gezamenlijk statement gedeeld over de serie Gooische Vrouwen. Zo zegt Talpa het volgende over alle kritiek die de serie over zich heen heeft gekregen: "Gooische Vrouwen is een fictieve serie, die op een uitvergrote manier en met een grote knipoog situaties laat zien die spelen in Het Gooi. Dat is het DNA van de serie, dat na vijftien jaar afwezigheid nog steeds onveranderd is."
Alcohol de hoofdrol?
Nanja is een alcoholcoach en zij schrijft in haar opiniestuk dat "alcohol nog steeds de hoofdrol speelt" in het nieuwe seizoen van Gooische Vrouwen. Nanja betreurt de normalisering van alcohol en schrijft tegelijkertijd dat alcohol niet meer van deze tijd is. De makers zouden, volgens Nanja, meer verantwoordelijkheid moeten hebben. "Dat wijn onmisbaar is voor een fijn leven. Dat je een loser bent als je niet drinkt. De makers hadden anno 2024 hun verantwoordelijkheid kunnen nemen door alcohol in ál zijn facetten te laten zien", schrijft ze.