Twaalf jaar later: Zo gaat het nu met Wilco Beks van De Leugendetector!

BN'ers
door Nienke
zaterdag, 22 juni 2024 om 12:30
realitynl 6
Wilco Beks kennen we vanwege zijn deelname aan De Leugendetector. De beelden van de jonge Wilco die aan het leugenapparaat zat, gingen binnen no-time viraal. Hoewel Wilco nog maar 'zas' jaar oud was, is hij inmiddels achttien en zijn we benieuwd hoe het nu met hem gaat.
Wilco Beks werd opgegeven voor De Leugendetector. Dit is een programma van Jochem van Gelder, waarbij hij vragen aan kinderen stelt om te kijken of ze wel de waarheid vertelden. Wilco was één van de kinderen en hij sprong er zeker tussenuit! Het opgroeien in deze roem en bekendheid brengt natuurlijk de nodige voor- en nadelen met zich mee. Om te achterhalen hoe het met Wilco gaat, hebben we namens Reality.nl, zes vragen aan hem gesteld!

1. Heeft het programma van 'De Leugendetector' jouw leven beïnvloed?

Het programma heeft zeker mijn leven beïnvloed en ook een beetje veranderd. Ik was nog erg jong en ik wist niet hoe ik met deze bekendheid om moest gaan. Het is me ook opgevallen dat mensen met mij bevriend waren, omdat ik ‘die Wilco’ was. Toen ik nog jong was vond ik het erg moeilijk om onderscheid te maken. Ik heb ook gemerkt dat bedrijven weleens onderscheid maken tussen mij en andere influencers als het gaat om het promoten producten en andere samenwerkingen. Vanwege mijn leeftijd kreeg ik een paar items opgestuurd, maar andere influencers kregen 5000 euro voor dezelfde klus. Dit is natuurlijk niet hoe het zou moeten lopen, dus op dat gebied merk je ook wel dat er enigszins misbruik van je wordt gemaakt. Dit zijn dingen waar ik van heb geleerd naarmate ik ouder ben geworden.

2. Heb je in het dagelijks leven nog steeds met de gevolgen van je deelname te maken?

Het is iets wat ik dagelijks tegenkom. Zo word ik regelmatig herkend, en dat vind ik meestal wel leuk. Al is dit wel wisselend, het ligt aan de situatie. Ik maak weleens mee dat er mensen aan mijn deur komen en dit vind ik niet fijn. Als ik mensen tegenkom op straat en ik heb tijd, dan neem ik ook zeker de tijd voor hen. Als ik op stap ga met vrienden, is dat anders. Dan ga ik niet altijd op de foto, omdat ik dan met mijn vrienden ben. Ik vind het dan vervelend voor mijn vrienden, omdat ze mij dan moeten delen! Een van de positieve gevolgen van het programma, is de contacten die ik eraan heb overgehouden! Ik heb veel contact met andere YouTubers zoals Tim Tygran en Jesse Hoefnagels. Ik heb ook nog contact met Jochem van Gelder en presentator Renze Klaver.

3. Was de leugendetector echt?

De leugendetector was helemaal echt! Er werden mij geen dingen ingefluisterd en er werden échte vragen gesteld. De antwoorden die ik gaf, kwamen vanuit mezelf. Jochem van Gelder heeft tijdens de opnames van de Talkshow Renze, waar we samen te gast waren, mij verteld dat hij een knop onder zijn voeten had zitten. Hiermee kon hij het apparaat af laten gaan. Dit heb ik zelf nooit geweten en dit had ik ook niet verwacht. Wat mij is bijgebleven, is dat de productie en de mensen daaromheen super aardig en vooral netjes waren. Ik heb er alleen maar positieve ervaringen aan overgehouden!

4. Had je dit achteraf wel gewild, de bekendheid en de ervaring?

Ik vind dit een lastige vraag. Als ik niet bekend was geworden, dan had ik waarschijnlijk niet zulke problemen gehad met het maken van vrienden. Maar ik heb zeker geen spijt en het heeft mij zelfs de persoon gemaakt tot wie ik nu ben. Ik heb er uiteindelijk heel veel levenslessen uitgehaald. Dit is juist een reden om het wèl te doen. Een levensles die ik iedereen wil meegeven: Blijf hoe dan ook jezelf en ga niet over je eigen grenzen heen!

5. Wat doe je in het dagelijks leven?

Ik volg de opleiding gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. Ik heb dit gekozen omdat ik zelf in de jeugdzorg heb gezeten en er ook pas uit ben. Ik heb opvangplekken meegemaakt die niet veilig bleken te zijn voor kinderen. Ik heb erg veel geluk gehad met mijn laatste plek waar ik was opgevangen. Dit was een fijne plek, want daar stonden ze écht voor me klaar. Ik wil er voor de kinderen zijn, waarvan hun stem niet wordt gehoord. Ik wil er voor alle kinderen zijn, zodat zij de dingen kunnen meemaken, voor wat ik grotendeels in mijn leven heb gemist.
In mijn vrije tijd ben ik jongere ambassadeur van het Vergeten Kind. Ik zet me in voor kinderen in de jeugdzorg. Dit doe ik samen met een grote groep en krijgen we de kans om te kunnen spreken over wat er misgaat in de jeugdzorg. Natuurlijk zie ik mijn vrienden in mijn vrije tijd. Leuke dingen doen samen met mijn vrienden, zijn dingen die mij erg blij maken. Het maakt me niet uit wat we doen, als het maar legaal is!

6. Wat zijn je toekomstplannen?

Ik ben op het moment aan het sparen om goede apparatuur te kopen en om dit uiteindelijk te kunnen gebruiken voor YouTube. Denk aan een goede camera, microfoon, dit zijn belangrijke benodigdheden. Ik heb goede apparatuur nodig omdat, ik weer graag zou willen beginnen met mijn YouTube kanaal en het uploaden van video's. Iets wat ik in de toekomst graag zou willen doen, is het presenteren van een programma. Het maakt het mij niet uit wat voor soort programma dit zou zijn! Als ik mijn opleiding heb gehaald, wil ik het liefst in de jeugdzorg werken. Verder ben ik erg impulsief, dus kan het zomaar zijn dat ik morgen iets heel anders wil doen!