Zo zag de evolutiebioloog Freek Vonk er vroeger uit

BN'ers
door Nienke
zaterdag, 15 juni 2024 om 14:00
freek vonk haalt de larven uit zijn been wat een joekels
Freek Vonk kunnen we allemaal kennen vanwege zijn bijzondere werk! Freek is namelijk een bioloog, maar we kunnen hem voornamelijk kennen vanwege zijn programma's en tripjes die over de hele wereld plaatsvinden. Freek kent geen gevaar, tenminste, hij is in ieder geval niet bang. Maar hoe zag Freek er vroeger uit?
Freek Vonk is geboren in Dordrecht en studeerde op het Titus Brandsmacollege. Of Freek toen al interesse had in de natuur en wilde dieren? Natuurlijk! Freek studeerde daarna biologie aan de Universiteit Leiden en specialiseerde zich in de evolutiebiologie van reptielen. Freek schreef vanaf 2006 verschillende artikelen over de wetenschap en werd uiteindelijk zelfs genomineerd voor de Academische Jaarprijs! Dit heeft positieve gevolgen gehad voor Freek, zo kreeg hij een Toptalentbeurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek ter waarde van 180.000 euro! Met dit geld heeft Freek een promotieonderzoek mee kunnen financieren. Het promotieonderzoek ging over slangen en ook dit leverde uiteindelijk weer een beurs op. Dit geld heeft hij uiteindelijk gebruikt om zijn onderzoek naar slangengif voort te zetten. Freek heeft al een aardig vermogen opgebouwd.

Risico’s

Freek is al heel wat jaartjes werkzaam als bioloog voor Naturalis in Leiden. Freek is niet alleen te vinden in Leiden, zo reist hij ook gemakkelijk de wereld rond. Het werk wat Freek verricht is dan ook niet geheel ongevaarlijk, zo heeft hij het een en ander al meegemaakt. Hij is een keer in zijn hand gebeten door een zwartpunt-haai én werd hij gebeten door een Caribische rifhaai. De gevolgen van deze beet waren enorm, zo zaten er wel 100 hechtingen in zijn arm. Een ander geval en misschien een bekendste: de larf die hij in zijn been woonde. Uiteindelijk zijn de larven uit zijn been gehaald.

Vroeger

Er is niet veel informatie bekend over hoe Freek als kind geweest zou zijn. Wèl weten we dat hij vanaf een jonge leeftijd, al veel interesse had in dieren. Freek zit dan ook helemaal op zijn plek als bioloog. Freek plaatst regelmatig kiekjes over zijn werk op zijn Instagram, zo ook deze foto op Facebook. Hoe schattig!
12672136 1083049381752553 1376356759057826958 o
Bron: Facebook