Aruba sluit vervolging Joran van der Sloot na bekentenis op de moord van Natalee Holloway niet uit

Crime
door Sophie
vrijdag, 20 oktober 2023 om 8:07
joran van der sloot 18 jaar cel 1
Op Aruba sluit het Openbaar Ministerie niet uit dat ze alsnog juridische stappen tegen Joran van der Sloot gaan nemen. Ze hebben het Amerikaanse ministerie van Justitie om nieuwe documenten gevraagd, aangezien hij nu een bekentenis heeft afgelegd voor de moord op Natalee Holloway.

Joran van der Sloot bekent moord Natalee Holloway

Joran van der Sloot werd woensdag in de Amerikaanse staat Alabama veroordeeld tot twintig jaar cel voor de afpersing van de familie Holloway. Hij vroeg hen 250 duizend euro en dan zou hij vertellen waar het lichaam van Natalee Holloway was. Hij kreeg een aanbetaling van 25 duizend euro, vertelde hen 'waar het lichaam lag', maar die bleek niet de juist plaats te zijn. Hij is met die 25 duizend euro gevlucht.
In de zaak van de afpersing, heeft Joran van der Sloot, na achttien jaar, ook eindelijk de moord op Natalee Holloway bekend. Dit deed hij in ruil voor een lagere straf voor het afpersen van de familie. Hij mag de 20 jaar die hij voor de afpersing heeft gekregen, tegelijkertijd uitzitten met de straf die hij nu in Peru uitzit voor de moord op Stephanie Flores en zijn handel in verboden middelen. Dit zou betekenen dat Joran op 57-jarige leeftijd in 2045 vrijkomt.

Vervolging op Aruba

Natuurlijk is de grote vraag of Joran ooit nog de consequenties gaat ondervinden van de moord op Natalee Holloway. Hier is hij namelijk nog niet voor berecht. In Amerika kunnen ze daar helaas niks mee en in Peru ook niet, het is officieel gezien aan Aruba om hier iets mee te doen. Dit komt natuurlijk omdat Aruba de plek is waar het incident plaats heeft gevonden.
Er lijkt sprake te zijn van doodslag, in de zaak van Natalee Holloway. Joran zou haar in een opwelling hebben vermoord. Op Aruba geldt een verjaringstermijn van twaalf jaar voor doodslag, de moord op Natalee was in 2005, meer dan twaalf jaar geleden dus. Deze verjaringstermijn geldt echter niet als het met voorbedachten rade was.
Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie van Aruba heeft in een mail aan CNN
vertelt dat de zaak van Natalee Holloway nooit is gesloten. Na de bekentenis hebben zij dat ook gevraagd om de rechtbankpapieren en andere documenten die voor het onderzoek zijn gebruikt. Ze gaan kijken of er aan de hand daarvan juridische stappen tegen Joran van der Sloot kunnen worden genomen.
Of de verjaringstermijn ook in deze zaak zal gelden, daar is nog geen duidelijk antwoord op te geven. "Dat is afhankelijk van verschillende factoren"
, vertelt de woordvoerder van het Openbaar Ministerie. "Maar vergeet niet dat we nog niet weten wat er in de rechtbankdocumenten staat. Daarom kunnen we op dit moment geen eenvoudig ja- of nee-antwoord geven."