Crime

Joran van der Sloot bekent: ‘Zó heb ik Natalee Holloway vermoord’

Joran van der sloot

Joran van der Sloot is al jarenlang hoofdverdachte in de zaak van de verdwijning van Natalee Holloway. Hij heeft eindelijk toegegeven dat hij het meisje heeft vermoord op Aruba.

Natalee Holloway

Het verhaal begint in 2005 toen de toen 18-jarige Natalee Holloway uit Alabama verdween op het Caribische eiland Aruba. Ze werd voor het laatst gezien met Joran, die destijds 17 was. Joran beweert dat hij na een avond stappen, met veel drank en drugs, met Natalee naar haar hotel werd gebracht. Vervolgens wandelden de twee hand in hand over het strand.

In een nieuwe verklaring zegt Joran dat de situatie daar escaleerde. Hij wilde gemeenschap met Natalee en naar eigen zeggen zette hij hier ‘enige druk’ op. De Amerikaanse tiener gaf Joran ‘erg onverwachts’ een knietje tussen zijn benen. Uit woede trapte Joran Natalee in haar gezicht, waardoor ze hard op de grond viel. In plaats van hulp te bieden, greep hij een zware steen en sloeg haar ermee op het hoofd. Haar verwondingen waren zo ernstig dat Joran dacht dat ze niet meer in leven was. In paniek sleepte hij haar naar de zee en duwde haar lichaam het water in. Verbazingwekkend genoeg is haar lichaam nooit gevonden.

Veranderende verklaringen

Achttien jaar lang bracht Joran alleen maar veranderende verklaringen en valse beschuldigingen naar buiten. Hij beweerde eerder dat Natalee als slavin was verkocht aan mensenhandelaren in Venezuela, haar lichaam zou in een moeras zijn gedumpt, ze zou na haar dood in een muurtje zijn gemetseld, ze zou een epileptische aanval hebben gehad en in een geruchtmakende uitzending van Peter R. de Vries vertelde hij voor een verborgen camera dat ze onwel raakte, en dat hij haar lichaam in paniek in zee had gedumpt.

Nu heeft Joran tegenover de FBI in de Verenigde Staten bekend dat hij Natalee Holloway heeft vermoord door haar te trappen en te slaan met een steen. Deze bekentenis, die onderdeel is van een overeenkomst met de Amerikaanse justitie, trekt de aandacht in heel de Verenigde Staten. Dit keer zegt Joran echt de waarheid te spreken. Geloof in God zou hem ertoe hebben gezet om niet meer te liegen.

Afpersing

Sommige experts zijn sceptisch over de nieuwe bekentenis van Joran. De Amerikaanse justitie neemt deze, mede ondersteund door de resultaten van een leugendetector, wél serieus. In de Verenigde Staten staat Joran momenteel terecht voor het afpersen van de ouders van Natalee. Hij beloofde de moeder van Natalee te vertellen waar het lichaam van haar dochter zich bevindt in ruil voor 250 duizend dollar. Moeder Beth Holloway betaalde $25.000, maar de locatie die Joran aanwees leverde niets op.

Joran zit momenteel in Peru zijn celstraf, die hij kreeg voor de moord op de Peruaanse Stephany Flores in 2010, uit. Voor de afpersingszaak werd hij tijdelijk uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Normaal gesproken zou de afpersing hem nog eens 25 jaar cel opleveren in de Verenigde Staten. Door de deal die Joran heeft gesloten komt hij waarschijnlijk op vrije voeren als hij bijna 60 is. Zonder de deal zou dat middenin de tachtig zijn geweest.

Documentaire

Deze opzienbarende onthullingen komen naar buiten via de Videoland-documentaire De Biecht van Joran van misdaadverslaggever John van den Heuvel. De documentaire kwam tot stand tijdens de onderhandelingen tussen Joran en de Amerikaanse justitie. John sprak herhaaldelijk met de 36-jarige Joran en ontving schriftelijke verklaringen, die in de documentaire als ‘zijn dagboek’ worden aangeduid. Hierin vertelt Joran in detail hoe hij de Amerikaanse tiener Natalee Holloway in mei 2005 op het strand van Aruba zou hebben vermoord.

In een interview met De Telegraaf vertelt John van den Heuvel meer over de vermissing van Natalee en over zijn documentaire De Biecht van Joran waarvan de eerste twee afleveringen vanaf woensdagavond 18 oktober 2023 te zien zijn.

Bekijk het interview hier:

Watch on YouTube

Beeld: YouTube WAAY-TV 31 News