Crime

Kees van der Spek gelooft niks van bekentenis Joran van der Sloot

Kees van der Spek bekentenis Joran van der Sloot

Gisteren heeft Joran van der Sloot na ruim 18 jaar bekend dat hij de Amerikaanse tiener Natalee Holloway heeft vermoord op Aruba. Misdaadverslaggever Kees van der Spek, die de zaak jarenlang met Peter R. de Vries heeft onderzocht, gelooft niet dat Joran Natalee heeft vermoord. Volgens Kees legt hij enkel een bekentenis af om er zelf beter van te worden. 

Natalee Holloway

Het verhaal begint in 2005 toen de toen 18-jarige Natalee Holloway uit Alabama verdween op het Caribische eiland Aruba. Ze werd voor het laatst gezien met Joran, die destijds 17 was. Joran beweert dat hij na een avond stappen, met veel drank en drugs, met Natalee naar haar hotel werd gebracht. Vervolgens wandelden de twee hand in hand over het strand.

In een nieuwe verklaring zegt Joran dat de situatie daar escaleerde. Hij wilde gemeenschap met Natalee en naar eigen zeggen zette hij hier ‘enige druk’ op. De Amerikaanse tiener gaf Joran ‘erg onverwachts’ een knietje tussen zijn benen. Uit woede trapte Joran Natalee in haar gezicht, waardoor ze hard op de grond viel. In plaats van hulp te bieden, greep hij een zware steen en sloeg haar ermee op het hoofd. Haar verwondingen waren zo ernstig dat Joran dacht dat ze niet meer in leven was. In paniek sleepte hij haar naar de zee en duwde haar lichaam het water in. Verbazingwekkend genoeg is haar lichaam nooit gevonden.

Onwel geworden

Het is niet de eerste verklaring die Joran rondom de zaak van Natalee heeft afgelegd. Een van zijn beweringen was dat ze een epileptische aanval zou hebben gehad. In een geruchtmakende uitzending van Peter R. de Vries vertelde hij voor een verborgen camera dat ze hierdoor onwel raakte en dat hij haar lichaam in paniek in zee had gedumpt.

Misdaadverslaggever Kees van der Spek haakt hierop in. “Als hij nu de moord bekent, bekent hij dat hij haar gedood heeft. Bij ons heeft hij alleen toegegeven dat zij onwel werd en dat hij het lichaam heeft weggemaakt”, zei Kees woensdag in de ochtendshow op NPO 3FM. “Ik geloof nog steeds dat dát de waarheid is, dat zij onwel werd en dat hij het lichaam heeft weggemaakt.”

Deal sluiten

Joran doet volgens Kees een bekentenis ‘omdat hij een deal kan sluiten met justitie’. In Aruba is de zaak inmiddels verjaard, omdat Joran ten tijde van het feit minderjarig was. In Amerika kan hij een deal sluiten met justitie voor strafvermindering. “Maar dan moet hij er wel een schepje bovenop doen”, zegt Kees. “Joran is een schaker, hij wil er beter van worden.”

Beeld: RTL