Aangifte tegen Johan Derksen om uitspraak De Hoop: 'Geen excuses'

Entertainment
door Lois
vrijdag, 12 april 2024 om 9:03
johan derksen
Het meldpunt voor discriminatie gaat aangifte doen tegen tv-commentator Johan Derksen vanwege zijn opmerkingen over het Friese Tweede Kamerlid Habtamu de Hoop. Voorzitter Sjaak van der Linde van discriminatie.nl verklaart: "Dit gebeurt daar zo stelselmatig dat we vinden dat we een signaal moeten afgeven dat dit niet meer te accepteren is."

Geen reactie

Van der Linde heeft een gesprek aangevraagd met Talpa, maar tot dusver is daar nog geen reactie op gekomen. Eerder heeft Talpa laten weten dat het niet van plan is om in gesprek te gaan met de presentatoren van VI.
In een eerdere reactie op de commotie heeft Johan Derksen aan weekblad Privé laten weten dat hij vindt dat Nederland "volkomen doorslaat" en dat hij zich er "niet druk om maakt". Hij benadrukt dat alleen de rechter en John de Mol over hem mogen oordelen.

Johan Derksen Habtamu de Hoop

Ondanks de toenemende kritiek weigert Johan excuses te maken. In de daaropvolgende VI-aflevering herhaalt hij dat zijn opmerking niet racistisch bedoeld was: "Het was gewoon een opmerking." Hij geeft aan zich moeiteloos neer te leggen bij een eventuele serieuze behandeling van de aangifte door het Openbaar Ministerie.
Het aantal klachten bij discriminatie.nl over Derksens uitspraak in het programma Vandaag Inside is gestegen naar 680. Johan zei dinsdag dat De Hoop geen Fries is, omdat hij daar niet geboren is, zoals Johan zelf 'geen Surinamer is'. Verschillende politici hebben gereageerd op de uitspraken van Derksen, zo ook Mark Rutte.

Huidskleur

Talpa heeft gisteren gereageerd op de ophef en benadrukt dat uitspraken die reacties uitlokken regelmatig worden besproken in volgende uitzendingen. Het bedrijf heeft ervoor gekozen om de uitzending van gisterenavond af te wachten alvorens te reageren. "Het spreekt voor zich dat ook wij tegen elke vorm van racisme zijn", aldus Talpa.
Antolovic van discriminatie.nl gaf aan dat de tekst "wel degelijk naar de huidskleur" verwijst, maar twijfelt nog over de juridische status van de uitspraak. Hoewel het Kamerlid zelf geen aangifte doet, uit GroenLinks-PvdA, heeft hij eerder aangegeven geen zin te hebben in deze discussie.