Caroline van der Plas over deepfakevideo's: 'Het voelt als digitale verkrachting'

Entertainment
door Lois
woensdag, 20 maart 2024 om 14:33
caroline van der plas
BBB-leider Caroline van der Plas heeft zich aangesloten bij een groep vrouwen die aangifte gaan doen tegen de verspreiding van pikante deepfakefilmpjes op het internet. "Ik ben gevraagd of ik aangifte wil doen en ga dat zeker doen", zei Caroline gisteravond bij Talkshow Humberto Tan

Caroline van der Plas video's

Het AD kwam dinsdag met het nieuws naar buiten dat van tientallen vrouwelijke BN'ers deepfakeporno online staat. Het maken en verspreiden van dit soort video's is strafbaar.
Caroline van der Plas noemt het "Verschrikkelijk, het voelt als digitale verkrachting. Ik snap niet waarom mensen dit doen." De politica vindt het vooral heel vervelend voor haar familie dat er dit soort filmpjes van haar rondzwerven op het internet. "Ik heb twee zoons en een moeder, die worden er ook op aangesproken. Die schrikken zich kapot. Mijn moeder is 85, die schrikt zich te pletter." De BBB-leider zei in het gesprek niet wanneer de aangifte wordt gedaan.

Aangifte

Hélène Hendriks liet weten in 'Vandaag Inside' dat ze al achter de schermen druk bezig was met het voorbereiden van haar aangifte. En Olcay Gulsen gooide het op bij 'Sophie & Jeroen' niet alleen vanwege persoonlijke redenen, maar ook vanwege "het sociale en maatschappelijke belang om dit onderwerp naar voren te brengen." 
In tegenstelling tot Gulsen heeft Hendriks 'haar' filmpjes wel bekeken. "Ze hebben me op een heel goed lichaam gezet", grapte ze. "Ik maak er natuurlijk geintjes over, maar het is schandalig", stelde ze. En het is ook echt fake, dat zie je als je kijkt."

Niet de eerste keer

Sylvana IJsselmuiden, die ook aanwezig was tijdens het gesprek, voegde toe dat de video's van kwaad tot erger worden. Ze maakt zich vooral zorgen over jongere meisjes.
Dit is dan ook niet de eerste keer dat dit gebeurd. In 2023 eiste het OM een werkstraf voor degene die zo'n deepfakevideo van Welmoed Sijstma maakte.