De fusie tussen RTL en Talpa gaat niet door

De fusie tussen RTL en Talpa gaat niet door

door Sophie

Last Laatst geüpdatet

Er zou eigenlijk een fusie plaatsvinden tussen Talpa en RTL Nederland. Toch zal er van deze fusie uiteindelijk weinig terecht komen. De toezichthouder zou te veel bezwaren zien.

Geen fusie voor Talpa en RTL

Via een persbericht hebben beide bedrijven laten weten dat er niet langer sprake is van een fusie tussen de twee.

In de zomer van 2021 lieten ze weten dat ze graag willen fuseren, maar hier was volgens toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) eerst een grondig onderzoek voor nodig. Dit onderzoek zou voor de zomer worden afgerond, maar liep constant vertraging op.

Uiteindelijk waren er veel bezwaren van bijvoorbeeld DPG Media en de bond van Adverteerders. Bijvoorbeeld over de positie van de combinatie in de radiomarkt en de prijs voor reclamespotjes.

Niet akkoord

"De ACM heeft nu aangegeven tegenover RTL Group en Talpa Network dat het marktonderzoek de zorgen niet voldoende heeft weggenomen. Daardoor wordt het huidige fusieproces gestopt", aldus het persbericht over de fusering. "De ACM zal waarschijnlijk enkele weken nodig hebben om het formele besluit te finaliseren."

Het ACM denkt dat ze door de fusering een té machtige partij zouden worden in het commerciële landschap. Dit zou leiden tot prijsverhogingen voor adverteerders en voor telecomaanbieders die deze zenders doorgeven. Uiteindelijk is het de consument die betaalt voor die rekening.

Teleurgesteld

Talpa en RTL zouden teleurgesteld zijn in de keuze. Ze zeggen dat een fusie 'het juiste strategische antwoord zou zijn geweest op de uitdagingen die het gevolg zijn van de toegenomen concurrentie met de internationale platformen."

Entertainment

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk