Dit is Eurovisie Songfestival-vertegenwoordiger Joost Klein

Entertainment
zaterdag, 16 december 2023 om 13:30
ontwerp zonder titel 97
Het duurt nog even voordat het zover is, maar de voorbereidingen voor het Eurovisie Songfestival 2024 zijn al in volle gang. De selectiecommissie maakte 11 december bekend welke artiest op 7 mei op het podium in Zweden zal staan. Rapper Joost Klein neemt het stokje over van Mia en Dion. Maar wie is hij eigenlijk?

Joost Klein

Joost Klein, ook wel bekend als Joost, is geboren op 10 november 1997 in Leeuwarden. Hij is een Nederlandse muzikant, schrijver en voormalig YouTuber. Je kunt hem onder andere kennen van zijn nummers Scandinavian Boy, Wachtmuziek, Ome Robert en Friesenjung. Daarnaast heeft hij albums uitgebracht waaronder M van Marketing, Albino en 1983 . Joost is geselecteerd als de Nederlandse vertegenwoordiger voor het Eurovisie Songfestival 2024 in Malmö.
De muzikant groeide op met zijn ouders in Britsum, gelegen in de gemeente Leeuwarderadeel. Hij volgde onderwijs aan het Stedelijk Gymnasium Leeuwarden. Zijn broer en zus zijn ongeveer vijftien jaar ouder dan hij. Toen Joost in de brugklas zat, verloor hij zijn vader. Nog geen jaar later moest hij ook afscheid nemen van zijn moeder. Op 10-jarige leeftijd, in 2008, startte Joost zijn eigen YouTube-kanaal genaamd EenhoornJoost.

Carrière

Met zijn single Bitches
behaalde Joost een miljoen views op YouTube. In 2017 en 2018 stond hij kort onder contract bij Top Notch, maar de muzikant besloot zijn eigen platenlabel op te richten. Het eerste album, dat hij op 18 januari 2019 op zijn eigen label uitbracht, was Albino . Zijn mixtape Scandinavian Boy kwam uit op 20 oktober 2017.
Op 21 maart 2018 bracht hij zijn single Meeuw
uit, waarvan de bijbehorende videoclip werd opgenomen in Los Angeles. Een maand later, op 26 april, volgde de single Ome Robert . Op 3 augustus 2018 brachten Joost en rapper Donnie het album M van Marketing uit, met elf nummers, waaronder Stockholm , Domme Patta , Leipe Dennis en Vogel op de Hek . Drie maanden later, op 2 november 2018, kwam het nummer Chubby
uit, geproduceerd door Tantu. In dit nummer vertelt Joost over zijn ervaring met overgewicht bij de geboorte. Joost is ook te horen op de single René Froger van Donnie. Daarnaast bevat de mixtape Scandinavian Boy ook het nummer Bezem , een samenwerking met Donnie.
In 2023 behaalde Joost zijn eerste hit in Duitsland met het nummer Friesenjung
, een samenwerking met de Berlijnse rapper Ski Aggu. Dit nummer is een bewerking van een lied van de Oost-Friese komiek Otto Waalkes, zelf een aanpassing van Stings Englishman in New Yor
k. Het behaalde de eerste plaats in de Deutsche Singlecharts. Joost bracht later meer nummers uit in hetzelfde genre (gabberpop). In het najaar van 2023 nam hij deel aan het Vlaamse televisieprogramma De Slimste Mens ter Wereld
, maar werd na twee afleveringen uitgeschakeld in de finale tegen Alex Agnew.

YouTube

Tot 2016 creëerde Joost video's op YouTube onder de naam EenhoornJoost. Zijn inhoud varieerde van sketches tot minidocumentaires. Sinds 2016 deelt Joost alleen nog maar videoclips van zijn nummers op YouTube onder de naam Joost Klein. Met meer dan 225.000 abonnees heeft hij zijn video's meer dan 23 miljoen keer laten bekijken.
Ondanks dit succes beschouwt Joost zichzelf niet als een YouTuber, omdat hij gestopt is met het maken van video's die geen videoclips zijn. Hij beschrijft zichzelf liever als een kunstenaar. Op Instagram heeft hij meer dan 385.000 volgers.

Eurovisie Songfestival

Joost was een van de 600 kandidaten die Nederland wilden vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival van 2024. Met steun van 3FM
-dj's verzamelde hij 25.000 handtekeningen, die op een spandoek werden afgedrukt en bij de ingang van het Media Park in Hilversum werden opgehangen, voor Beeld & Geluid.
Op 11 december 2023 kreeg Joost officieel te horen dat hij daadwerkelijk was gekozen als de Nederlandse inzending.