Jan Smit stopt als commentator bij het Eurovisie Songfestival: 'Eindelijk duidelijkheid'

Entertainment
door Lois
vrijdag, 01 maart 2024 om 14:00
jan smit
Er is onduidelijkheid ontstaan over de reden waarom Jan Smit stopt als commentator bij het Eurovisie Songfestival. De zanger laat zich er donderdagavond over uit bij de talkshow Humberto.

"Ik heb alles gedaan"

Presentator Humberto Tan vroeg Jan waarom hij eigenlijk stopte als commentator bij het Eurovisie Songfestival "Ik heb het twaalf jaar gedaan en dat gold ook voor het selectiecommissiebeleid", antwoordde de Volendammer. "Ik heb alles gedaan: we hebben gewonnen, we zijn tweede geworden, we hebben twee keer de finale niet gehaald."
Jan, die de muziekwedstrijd twee keer presenteerde, bekende dat hij misschien eerder had moeten inzien dat hij alles al had meegemaakt. "Op een gegeven moment heb je alles gezien en gedaan." Hij noemde het echter wel "de leukste week van het jaar". Want "iedereen is tevreden". Maar stelde hij: "Ik deed ook altijd alles. Maar je hoeft niet alles te doen."

Pensioen

Humberto Tan legde Jan's eerdere uitspraak over zijn pensioen op tafel, waar Jan beweerde te stoppen op zijn veertigste. "Ik heb dat inderdaad heel vaak gezegd omdat ik toen in een periode zat waarin ik in een sneltrein zat." Daardoor verloor Jan naar eigen zeggen het 'plezier' in het uitoefenen van de 'mooiste hobby'. De artiest en presentator was naar eigen zeggen 'obsessief' bezig en wilde de beste zijn. "Dat zat nou eenmaal in mijn hoofd." Deze manier van leven leidde tot een burn-out, die hem deed inzien wat echt belangrijk is.
Zelfs tijdens die burn-out jaren geleden leek Jan geen rust te vinden, vooral niet in zijn liefdesleven. Naast geruchten rond zijn relatie met Bridget Maasland, onthulde Yvonne Coldeweijer op Instagram de 'Volendam Juice Files', waarbij spionnen suggereerden dat Jan vreemdging met zangeres Maan. "Herinner je je Jan zijn burn-out nog van een paar jaar geleden? Na wat ik allemaal heb gehoord, kan ik me deze burn-out wel voorstellen. Deze man is druk."

De Edison Pop Oeuvreprijs 2024

De avond bij de talkshow van Humberto Tan, werd Jan Smit verrast door zijn 10-jarige zoon, Senn. Hij kwam met een onverwacht cadeau: de Edison Pop Oeuvreprijs 2024. En dat maakte Jan dubbel trots. Verbijsterd deelde Jan zijn verbazing met het publiek: "Maar ik had hem net nog gefacetimed, en toen lag hij al in bed, onder de dekens."