Joost Klein volgend jaar welkom op Eurovisie Songfestival: 'Wel aan de regels houden'

Entertainment
door Sophie
woensdag, 03 juli 2024 om 9:49
joost klein
Joost Klein is dit jaar gediskwalificeerd op het Eurovisie Songfestival door een incident dat achter de schermen plaats zou hebben gevonden. Toch is hij dit jaar weer welkom om deel te nemen, als het aan de EBU ligt.

Incident met Joost Klein op Eurovisie Songfestival veroorzaakt opschudding

Enkele maanden geleden vond er een incident plaats met Joost Klein tijdens het Eurovisie Songfestival. De details waren aanvankelijk onduidelijk, maar het betrof een confrontatie met een Zweedse cameravrouw. Joost wilde na zijn optreden in de halve finale niet gefilmd worden, maar de cameravrouw negeerde dit. Er gaan geruchten dat Joost boos werd en de vrouw zou hebben geduwd of geslagen, waardoor ze viel. Wat er exact gebeurde, dat blijft toch een beetje onduidelijk.
Als gevolg van dit incident werd Joost gediskwalificeerd voor de finale van het Eurovisie Songfestival en werd er een onderzoek ingesteld. Hoewel men zou verwachten dat het onderzoek eenvoudig zou zijn vanwege de aanwezigheid van camerabeelden, duurde het toch enige tijd.

Joost Klein volgend jaar welkom op Eurovisie Songfestival: 'Wel aan de regels houden'

De EBU-baas Jean Philip heeft in een radio-interview verklaard dat Joost welkom is op het Eurovisie Songfestival van volgend jaar, mits hij zich aan de regels voor alle deelnemers houdt. Het is aan AVROTROS om te beslissen wie ze namens Nederland aandragen. Als de deelname volgens de regels verloopt, is er geen reden tot uitsluiting. Het is nog onzeker of Nederland volgend jaar zal deelnemen, aangezien AVROTROS eist dat de EBU structurele veranderingen doorvoert met betrekking tot de onveilige werkomstandigheden achter de schermen. Volgens Jean Philip heeft nog geen enkel land zich teruggetrokken, maar ze hebben tot eind september de tijd om dat te beslissen.

Onafhankelijk onderzoek naar werkomstandigheden Eurovisie Songfestival

Er is ook een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd naar de werkomstandigheden achter de schermen van het Eurovisie Songfestival. Het rapport, dat afgelopen maandag is gepubliceerd, stelt dat er organisatorische veranderingen zullen worden doorgevoerd. Jean Philip benadrukt dat de regels in de loop der jaren zijn uitgebreid van één pagina naar honderden pagina's. Het doel is om ervoor te zorgen dat iedereen de regels begrijpt, dat ze toegankelijk zijn en dat ze duidelijk aan iedereen worden uitgelegd.
Het is nog onduidelijk of Joost Klein Nederland opnieuw wil vertegenwoordigen. Hij heeft eerder gehint op een mogelijke deelname voor België. Zijn voorkeur is niet bekend, maar mogelijk probeert hij zijn kansen te spreiden in de hoop deel te kunnen nemen, ongeacht voor welk land.