Katja Schuurman ontvangt kritiek: 'Promoot verdovende middelen'

Entertainment
dinsdag, 16 januari 2024 om 13:14
ontwerp zonder titel 2024 01 16t114728890
Katja Schuurman wordt hevig bekritiseerd door een deel van haar volgers en door drie belangrijke verslavingszorginstanties: Jellinek, Novadic-Kentron en Trimbos. Deze zorginstanties beweren dat Katja haar volgers in gevaar brengt door het promoten van microdosering zonder wetenschappelijke achtergrond, zoals gemeld door het AD op maandagavond.

Microdosering

Katja Schuurman deelt op Instagram dat ze begrip heeft voor de reactie van de verslavingszorginstanties. " Dat is hun taak en ik heb daar begrip voor. Ik hoop alleen dat ze de ogen niet willen sluiten voor de positieve effecten van dit ongelofelijk intelligente plantmedicijn. "
Wat is microdosering? " Het heeft te maken met het gebruik van hele kleine hoeveelheden geestverruimende middelen zodat je scherper, creatiever en wat alerter kunt zijn ", legt Bart Ettekoven uit in Shownieuws . De gebruikers uiten unaniem hun enthousiasme, maar experts adviseren voorzichtigheid. " Er is nog zoveel onduidelijk dat je echt je eigen proefkonijn bent ", melden deskundigen aan het AD .
In een Instagrambericht, dat inmiddels offline is gehaald, deelde Katja haar ervaringen. Ze benoemde dat ze meer focus, overzicht, daadkracht, positiviteit en creativiteit heeft ervaren. In een nieuw Instagrambericht legt ze uit dat slechts een deel van haar verhaal online verscheen en benadrukt ze dat dit onderwerp juist " extra zorgvuldigheid verdient ".

Risico's

Volgens Floor van Bakkum van Jellinek is " het kwaad echter al geschied. " Zo deelt ze mee aan het AD : " Onder haar volgers zitten mensen die kampen met depressie of andere psychische problemen. Voor hen helpt dit promotiepraatje echt niet "
Ook een woordvoerder van Novadic-Kentron uit zorgen over de mogelijke gevolgen van de uitingen van Katja. " Wij raden het altijd af om zonder begeleiding van een arts aan deze middelen te beginnen. Influencers die geen medische achtergrond hebben moeten hier verre van blijven.
" Onderzoeker Steven Biemans van Trimbos geeft aan twijfels te hebben over de verklaring die Katja afgeeft. " Hoe je het wendt of keert: Katja promoot een verdovend middel waar we nog lang niet alles van weten. Een middel waarmee je niet achter het stuur mag kruipen. Gebruik van verslavende middelen kent risico’s en dat geldt ook voor microdoseren. Deze risico’s gelden voor iedereen, maar zeker voor mensen met bijvoorbeeld psychische problemen. Zelf experimenteren kan daarom niet veilig. "
Het is niet Katja's intentie om heel Nederland aan psychedelische middelen te helpen, maar haar promotie van microdosering krijgt negatieve reacties, waaronder van demissionair minister Dilan Yeşilgöz, die op X opmerkt dat microdosering aanzet tot het gebruik van verslavende middelen overdag. Katja reageert sarcastisch op deze opmerking.