Het Openbaar Ministerie heeft besloten om
Marco Borsato te vervolgen. Het onderzoek in de zedenzaak is afgerond en hiermee kan de strafrechtelijke procedure beginnen. Welke straf hangt Marco boven het hoofd?
Marco Borsato wordt vervolgd
Het onderzoek in de zedenzaak tegen
Marco Borsato is na twee jaar officieel afgerond. Het Openbaar Ministerie heeft besloten om hem te
vervolgen wegens het onzedelijk betasten van de minderjarige.
Het misbruik zal plaats hebben gevonden tussen 2014 en 2019, destijds was de dame in kwestie minderjarig. De moeder van het vermeende slachtoffer las over het misbruik in het dagboek van haar dochter. Hierdoor kwam de zaak uiteindelijk aan het licht. Het onderzoek heeft twee jaar geduurd, ook omdat het handschrift van het slachtoffer onderzocht moest worden.
Forse straf op ontuchtzaken
Ontuchtzaken met kinderen worden door de rechtbank gezien als zeer ernstige feiten. Er staat dan ook een forse straf op als de verdachte hiervoor wordt veroordeeld. Het is belangrijk om te weten dat de zwaarte van de straf afhangt van de leeftijd van het slachtoffer. Was het kind tijdens het plegen van het strafbare feit jonger dan 12 jaar, dan kan de verdachte maximaal 12 jaar gevangenisstraf krijgen.
Bij kinderen tussen de 12 en 16 jaar, waar het slachtoffer van Marco destijds ook onder viel, kan de verdachte een gevangenisstraf van maximaal 8 jaar krijgen.
Een taakstraf is in het geval van ontuchtzaken niet mogelijk. In het Wetboek van Strafrecht is namelijk opgenomen dat een taakstraf niet mag worden opgelegd wanneer er op het strafbare feit een gevangenisstraf van zes jaar of meer is gesteld. Wel kan het zijn dat een taakstraf wordt gecombineerd met een gevangenisstraf. Dit kan slechts één dag hechtenis zijn en dat de rest van de straf alsnog wordt omgezet naar een taakstraf. De kans is klein dat dit in dit geval gebeurd, aangezien een dag hechtenis gelijk staat aan twee uur taakstraf en er over het algemeen een forse gevangenisstraf staat op ontuchtzaken.
Soortgelijke zaak
In 2017 is een man veroordeeld voor het plegen van ontuchtige handelingen met een kind van destijds vijftien jaar. Hiervoor heeft hij een gevangenisstraf van de duur van tien maanden opgelegd gekregen door de rechter. Hiervan zijn slechts vier maanden onvoorwaardelijk. De overige zes maanden zijn een voorwaardelijke straf. De rechter heeft hierbij een aantal bijzondere voorwaarden opgelegd: hij moet zich melden bij de reclassering en zijn psychische stoornissen laten behandelen. Gebeurt dit niet of pleegt de dader een soortgelijk feit binnen de proeftijd van twee jaar, dan moet hij alsnog de overige zes maanden uitzitten.
Wat betekent dit voor Marco?
Marco kan dus een gevangenisstraf of een combinatie van een taakstraf en gevangenisstraf verwachten. Hierbij kan een deel van de straf onvoorwaardelijk zijn, dus dat hij moet zitten en een deel voorwaardelijk. Aan een voorwaardelijke straf zit een proeftijd verbonden. Dat betekent dat als de veroordeelde binnen een bepaalde tijd eenzelfde soort strafbaar feit pleegt, moet deze straf alsnog worden uitgezeten. De hoogte van de straf hangt af van de ernst van het strafbare feit. Daarnaast kan de rechter ook nog bijzondere voorwaarden opleggen aan Marco waar hij zich aan zal moeten houden.