Maxime Meiland heeft rechtszaak gewonnen

Entertainment
door Nienke
vrijdag, 01 maart 2024 om 11:45
realitynl 22
De rechtbank van Den Haag heeft zojuist uitspraak gedaan over de smaadzaak van Maxime. De vermeende verkrachter heeft deze zaak aangespannen. Uiteindelijk heeft hij hem verloren van de realityster.

Uitspraak

Het rectificeren is niet nodig en het boek hoeft ook niet uit de winkels. Maxime hoeft zelfs geen schadevergoeding te betalen. Sébas Diekstra en media-advocaat Allon Kijl, die Maxime bijstaan, zijn blij met het vonnis. “Dit was de enige juiste uitspraak vanuit juridisch oogpunt die er gedaan kon worden. Het is goed om te constateren dat de voorzieningenrechter alle vorderingen van de eiser heeft afgewezen. Toewijzing van die vorderingen zou een ongekende beperking van de vrijheid van meningsuiting hebben opgeleverd, met verstrekkende gevolgen. Als de rechter anders zou hebben beslist, dan zouden andere slachtoffers mogelijk ook niet meer naar voren durven te treden vanwege de dreiging van juridisch consequenties”, vertellen ze aan RTL Boulevard.

Al langer bekend

“Maxime heeft in haar boek enkel haar negatieve seksuele ervaringen gedeeld zonder expliciet te maken met wie zij die ervaringen heeft gehad. Zoals de rechter ook constateerde, was de situatie die Maxime als verkrachting heeft ervaren tien jaar al geleden bekend binnen de vriendengroep van de man.”

Kort geding

De rechtszaak vond plaats achter gesloten deuren. Maxime werd ondersteund door haar man Leroy. Ook haar ouders Martien Meiland én Erica Renkema waren aanwezig. Meiland schreef eerder in haar biografie 'Maxime, Misbruik, ontspoord en nu … gelukkig!' op haar vijftiende verkracht te zijn door een destijds 28-jarige man. De man startte een kort geding tegen haar. Hij eiste een rectificatie en wilde dat het boek uit de handel werd gehaald. Dat niet alleen, zo eiste hij ook nog tienduizenden euro's schadevergoeding. De rechter heeft alles afgewezen met de reden dat de man anoniem in het boek wordt beschreven. De man zou pas herleidbaar zijn in zijn eigen kringen en die van de Meilandjes.