Moeder Koen Kardashian over verslaving zoon: 'Zou een zwerver kunnen zijn'

Entertainment
vrijdag, 29 december 2023 om 16:34
ontwerp zonder titel 2023 12 29t145459435
Koen Pieter van Dijk, bekend als Koen Kardashian, worstelde met een verwoestende verslaving aan verboden middelen. Ondanks de uitdagende reis door de hel van verslavingen en trauma's, bleef zijn familie, vooral zijn moeder Anneke Van Dijk-Kentie, vastbesloten hem niet in de steek te laten. Na een gruwelijke strijd heeft Koen nu zes maanden van clean zijn bereikt, maar de weg naar herstel was verre van gemakkelijk.

Neerwaartse spiraal

Anneke onthult dat Koen op de basisschool al slachtoffer was van pesterijen, wat diepe wonden achterliet. Dat meldde ze aan De Telegraaf. De pijn veroorzaakt door zijn afwijzing en geheime trauma's kwamen pas later naar voren . Op de middelbare school ging het mis zonder dat zijn ouders het merkten. Koen hield de intimidatie voor hen verborgen en onthulde pas later dat hij op 17-jarige leeftijd tijdens zijn eerste date was misbruikt. Hij droeg altijd een masker en verborg zijn pijn achter moed.
De neerwaartse spiraal versnelde toen Koen naar Amsterdam verhuisde en zich onderdompelde in het societywereldje als zijn alter ego, Koen Kardashian. Het contact met zijn familie verminderde, en hij zakte steeds dieper weg in drugsgebruik, waarbij zijn verslaving aan crack cocaïne overtrof. Ondanks het advies van velen om haar zoon los te laten, negeerde Anneke dit.
" Anders was hij er nu niet meer. Ik weet nog dat we een keer bij hem de straat in reden en er een zwerver bij het stoplicht stond. Mijn man zei toen: ’Dit zou Koen kunnen zijn …’ Dat was voor mij het dieptepunt. Als Koen geen vangnet had gehad, was hij onder een brug terechtgekomen. Of nog erger. Dan kreeg ik hem tussen zes planken terug ", aldus Anneke tegen De Telegraaf.

Opnieuw verstikt

Anneke beschrijft de wanhoop die ze voelde toen er gedurende drie weken geen contact was, en uiteindelijk moesten ze Koen redden. Ondanks twee eerdere verblijven in een afkickkliniek in Zuid-Afrika keerde Koen terug en raakte opnieuw verstrikt in de greep van verslaving. Zelfs het gebruik van alcohol voelde als een spelletje Russische roulette, met voortdurende dreiging van terugval en psychose.
" Afgelopen zomer had ik mijn laatste terugval. Ik kan nu ook geen alcohol meer drinken. Het is namelijk een soort Russische roulette; ik kan één wijntje drinken en naar huis gaan, maar het kan ook fout gaan en dan staat er over een half uur een scooter voor de deur met witte poeder. Voordat ik het weet, ben ik vijf dagen lang wakker en raak ik in een psychose ", vertelt Koen.

Weer leren leven

Na zes maanden van nuchterheid erkent Koen dat hij opnieuw moest leren leven en voor zichzelf moest zorgen. Hij deelt momenten van zelfhaat en suïcidale gedachten. " Ik haatte mezelf lange tijd en was zelfs suïcidaal. Op slechte dagen zat ik urenlang te googelen wat de minst pijnlijke manier is om je van kant te maken ", onthult Koen. Anneke benadrukt dat het herstel langzaam gaat en het vertrouwen tussen hen moet groeien. " Maar ik weet dat hij nu op de goede weg zit. Hij ziet in dat als hij op de oude voet doorgaat, hij doodgaat. "

Een jaar nuchter

Het streven van Koen is om gedurende een jaar nuchter te blijven, terwijl hij samenwerkt met een psycholoog om zijn trauma's aan te pakken. Hij erkent dat zijn verslaving langzaam zijn kracht heeft ondermijnd. Anneke hoopt dat Koen stabiliteit vindt en een gelukkig leven leidt, maar de angst voor een terugval blijft voortdurend aanwezig. " Stoppen met alcohol en verboden middelen is niet moeilijk, maar het volhouden … dat is zwaar. Ik heb eigenlijk levenslang ", vindt de influencer.