Vakantiepark Prinsenmeer in Ommel moet onmiddellijk sluiten op bevel van de gemeente Asten. De vergunningen voor het park zijn ingetrokken, zoals de gemeente op woensdag heeft aangekondigd. Uit een onderzoek van de gemeente blijkt dat ze vrezen dat de eigenaar, tevens reality-ster,
Peter Gillis de vergunningen voor criminele doeleinden misbruikt.
Inspecties in het park
Het Bibob-onderzoek is vertrouwelijk, waardoor de gemeente geen details over de inhoud ervan mag vrijgeven. Een Bibob-onderzoek beoordeelt of er aanzienlijk gevaar bestaat dat een vergunning wordt misbruikt voor criminele activiteiten.
De afgelopen maanden zijn er verschillende inspecties uitgevoerd op het vakantiepark, waarbij alle chalets zijn gecontroleerd. Op 3 oktober is er een brief naar de bewoners van het park gestuurd, waarin wordt aanbevolen om alternatieve huisvesting te zoeken. " Sindsdien hebben we nog meer controles op het park uitgevoerd om vast te stellen hoe het met de bewoning staat ." Permanente bewoning op het vakantiepark is niet toegestaan, maar er zijn meldingen dat dit toch plaatsvindt. Daarnaast zijn er gebreken geconstateerd aan de vakantiehuisjes. " Begin 2024 neemt het college van B en W een besluit over hoe hiermee om te gaan ", schrijft de gemeente in een verklaring.
Burgemeester Anke van Extel-van Katwijk heeft duidelijk gemaakt waarom dit besluit is genomen. " Daar waar andere ondernemers zich aan wet- en regelgeving houden, zien we bij Oostappen Groep een jarenlang patroon van het stelselmatig overtreden van diezelfde regels. Dit leidt tot rechtsongelijkheid en dat kunnen wij niet accepteren. "
Geen brandveiligheid
In september constateerde Omroep Brabant
na een bezoek aan het park dat de brandveiligheid in een stacaravan te wensen overliet. Experts wezen op een open en beschadigde geiser en het ontbreken van koolmonoxidemelders. Na een controle in juni door de brandweer en de gemeente blijkt uit het rapport dat verschillende bouwwerken op het park niet voldoen aan de brandveiligheidsregels.
De chalets op Prinsenmeer staan volgens de brandweer te dicht op elkaar. In geval van brand in een van de chalets is er onvoldoende tijd voor bewoners in de omliggende chalets om veilig te kunnen vluchten. Om veiligheidsredenen moet er minimaal drie meter afstand zijn tussen de chalets of er moet bijvoorbeeld een muurtje tussen staan.
Bij een steekproef bleek dat dit bij 140 chalets en standplaatsen niet het geval was. Twaalf chalets stonden zelfs tegen elkaar aan, waarbij de afstand soms minder dan 50 centimeter was.