Slachtoffer Jeroen Rietbergen probeert hem voor de rechter te krijgen: 'Artikel 12-procedure'

Entertainment
door Sophie
donderdag, 25 juli 2024 om 10:50
jeroen rietbergen tvoh 63328b624a430
Advocaat Sébas Diekstra en zijn cliënte Nienke Wijnhoven hebben besloten om, via een artikel 12-procedure, te proberen Jeroen Rietbergen, voormalig muzikaal leider van de talentenjacht The Voice of Holland, alsnog voor de rechter te krijgen. Dat heeft advocaat Diekstra bevestigd tegenover deze site. Wijnhoven had aangifte gedaan van verkrachting tegen Rietbergen, maar dit heeft tot dusver niet geleid tot een rechtszaak.

Vervolging Jeroen Rietbergen

Eind mei kwam het Openbaar Ministerie met de verrassende beslissing om de zaak tegen Rietbergen te seponeren. Dit alles vanwege een vermeend incident dat jaren geleden plaatsvond tijdens de opnames van The Voice, waarbij Rietbergen zich zou hebben vergrepen aan de toenmalige deelneemster Nienke Wijnhoven. De zangeres bracht haar verhaal naar buiten na onthullingen van het YouTube-programma Boos over grensoverschrijdend gedrag bij The Voice.
Het Openbaar Ministerie was lange tijd vastbesloten Rietbergen te vervolgen voor verkrachting, maar uiteindelijk ging dit toch niet door vanwege een gebrek aan bewijs. Dit tot groot ongenoegen van Wijnhoven en advocaat Diekstra, die toen al hintte op een artikel 12-procedure. Via deze procedure kan het OM gedwongen worden alsnog tot vervolging over te gaan.

Slachtoffer Jeroen Rietbergen probeert hem voor de rechter te krijgen: 'Artikel 12-procedure'

"Het klopt dat cliënte een klacht op grond van artikel 12 van het Wetboek van Strafvordering bij het gerechtshof heeft ingediend, nu het Openbaar Ministerie heeft besloten de gewezen verdachte niet te vervolgen. Op deze manier kan zij de zaak alsnog aan een rechter voorleggen en laten beoordelen of een vervolging haalbaar is", aldus Sébas Diekstra. "Daarnaast wil zij dat er nog aanvullend bewijs aan het procesdossier wordt toegevoegd, zoals onder andere een aantal getuigenverklaringen en meldingen. Cliënte hoopt dat deze stappen zullen leiden tot een zorgvuldige herbeoordeling van haar zaak en dat er door het gerechtshof een rechtvaardig oordeel zal worden geveld."

Jeroen Rietbergen BOOS-uitzending

De zaak Rietbergen komt voort uit de onthullingen van het immer populaire YouTube-programma Boos van Tim Hofman. Begin 2022 bracht dit programma de grensoverschrijdende misstanden achter de schermen bij The Voice aan het licht.
Rietbergen heeft tot nu toe weten te ontsnappen aan een rechtszaak. De affaire zorgde wel voor een breuk tussen Rietbergen en zijn partner Linda de Mol, maar in een wending die alleen in soapseries lijkt voor te komen, hebben zij zich inmiddels weer verzoend. Blijkbaar is er toch nog iets sterkers dan gerechtigheid: vergeving in showbizzland.
Rietbergen was overigens de enige die na de BOOS-uitzending toegaf dat hij zich grensoverschrijdend had gedragen, maar uiteraard ontkende hij dat hij iets strafbaars had gedaan. Eveneens ontkende hij dat hij zich had vergrepen aan Wijnhoven.