Thijs Römer loopt groot risico in gevangenis: 'Afschuw bij gedetineerden'

Entertainment
door Nienke
maandag, 18 maart 2024 om 14:22
realitynl 50
Thijs Römer zit sinds zaterdag in de gevangenis voor het uitzitten van zijn straf. Hij zit daar één maand voor het online misbruiken van drie minderjarige meisjes. Volgens ex-gedetineerde Jurgen Obbens gaat Römer een zware tijd tegemoet en loopt hij grote veiligheidsrisico's op. 

Thijs Römer gevangenis

Nog voordat Thijs Römer zijn straf in de gevangenis heeft uitgezeten, moet hij nog aan een taakstraf van 240 uur voldoen. "Tussen de 20 en 22 uur zit je in de cel per dag", vertelt Obbens, bestuurder van Stichting Bureau Ja, aan RTL Boulevard. Römer krijgt zeker geen ‘special treatment’ in de cel omdat hij een bekende Nederlander is. "Hij krijgt gewoon een behandeling zoals elk persoon in detentie zijn behandeling krijgt. De vraag is wel hoe Thijs daar zelf mee om zal gaan omdat hij een BN’er is. En hij zal wellicht herkend worden door andere mensen in detentie", aldus Obbens.

Gevaar

Thijs kan het nog zwaar krijgen in de gevangenis door het zedendelict. Zo vertelt Jurgen: "Alles wat zeden-gerelateerd is, en zeker ook het onlinemisbruik van minderjarigen, dat ligt heel gevoelig bij mede-gedetineerden. Daar wordt echt op een manier naar gekeken die enige afschuw wekt bij heel veel mensen." Misdaadjournalist John van den Heuvel denkt dat Thijs naar een andere afdeling geplaatst zal worden, vertelt hij bij RTL Boulevard. "Zedendelinquenten die worden over het algemeen, zeker als er problemen worden verwacht met mede gedetineerde, op een extra zorg afdeling geplaatst. Daar zitten overigens ook mensen met andere psychische problemen." Als er in de gevangenis uitlekt waarom de acteur vastzit, kun je volgens de journalist grote veiligheidsrisico’s lopen. "Dat varieert van een pak slaag tot erger."

Tweede kans

Theatermaker Hans Cornelissen maakt een opvallende opmerking over Thijs. Volgens Hans moeten we Thijs een tweede kans geven. Hij schrijft: “Als hij zijn straf (ook de therapie) heeft uitgezeten, gaan we proberen hem – geheel volgens de Nederlandse wet – in elk geval het voordeel van de twijfel bieden.” Thijs komt nog voor de zomer weer op vrije voeten, maar zal het grote publiek zijn misdaad hem vergeven?