TV-nieuws

Dit wordt de nieuwe presentator van De Slimste Mens

presentator de slimste mens

In medialand draaide de geruchtenmachine op volle toeren over het mogelijk vertrek van Maarten van Rossem en Philip Freriks uit het populaire televisieprogramma De Slimste Mens. Hoewel deze roddels snel werden ontkracht door de eindredacteur van het programma, heeft Philip Freriks nu aangekondigd dat hij na het winterseizoen van 2024 zal stoppen als presentator. Maar wie wordt de nieuwe presentator van het succesvolle programma?

De nieuwe presentator van De Slimste Mens

Philip presenteert het programma al sinds 2012 en zal nog drie seizoenen te zien zijn als presentator van de televisiequiz, voordat hij het stokje overdraagt. Maar wie is nou de opvolger? KRO-NCRV maakte vanochtend bekend dat Herman van der Zandt in 2025 het stokje overneemt.

De laatste uitzending van Philip zal de finale van het seizoen 2024/2025 zijn. De presentator wordt volgende zomer 80 jaar, wat voor hem de reden is om te stoppen. Hij deelde zijn besluit dit voorjaar met producent SkyHigh TV. “Ik heb toen al gezegd: weet je wie mij een leuke opvolger lijkt? Herman van der Zandt”, vertelt de presentator aan de krant. “Misschien was ik niet de enige die aan Herman dacht. Maar ik heb hem door de jaren heen gevolgd, ken hem van het NOS-journaal en van Met het Mes op Tafel. Dat doet hij hartstikke goed. Een leuke man. Hij is geknipt voor De Slimste Mens.”

Afscheid nemen

Ondanks dat Philip op dit moment nog altijd zin heeft om zijn programma tot zijn honderdste te presenteren, merkt de presentator dat hij dat zijn gezondheid invloed heeft op zijn prestaties. “Vorig jaar ben ik tijdens de opnames behoorlijk ziek geweest. Dat hakte er in. Gelukkig viel het deze zomer mee, maar je merkt toch dat je ouder wordt”, zegt hij.

De presentator geeft aan dat je op een gegeven moment moet weten wanneer je tijd voorbij is. Een goed afscheid neem je volgens hem niet te vroeg, maar ook vooral niet te laat. “Wat ik wil voorkomen is dat anderen gaan zeggen: het wordt nu gênant, het kan eigenlijk niet meer.”

Mediadirecteur Sandra Hilster is enorm dankbaar “voor zijn fantastische bijdrage aan De Slimste Mens.” Samen met Maarten van Rossem voor gezorgd dat de kennisquiz is uitgegroeid tot een van de populairste programma’s van Nederland. Er doen ook regelmatig veel bekende gezichten mee aan het programma en dat snappen we wel, gezien het bedrag dat je verdient aan de deelname.

Maarten van Rossem

Of Maarten van Rossem samen met Philip vertrekt is nog niet bekend. De historicus is eenmansjury in het programma en wordt in oktober 80. Naar eigen zeggen wil hij doorgaan tot hij 100 jaar oud is. Hij zal in ieder geval te zien blijven tijdens de drie seizoenen die Philip nog gaat presenteren.

Beeld: KRO NCRV