Riskeert Joost Klein déze straf vanwege een dreigend gebaar?

Entertainment
door Nienke
maandag, 13 mei 2024 om 10:10
realitynl 21
Het is ons allemaal niet ontgaan dat Joost Klein, de vertegenwoordiger van Nederland op het Eurovisie Songfestival, niet aanwezig was bij de finale. Sterker nog: hij werd gediskwalificeerd. Veel mensen waren het hier niet mee een en zo zijn er nog ontwikkelingen gaande over het incident van Joost. Joost is in feite al afgestraft vanwege zijn diskwalificatie, maar deze straf staat waarschijnlijk te wachten.

Joost Klein gediskwalificeerd

De droom van Joost Klein kwam eindelijk uit: hij mocht Nederland vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival met het nummer 'Europapa'. Helaas is deze in duigen gevallen en heeft hij niet mogen optreden tijdens de finale, Nederland lag er officieel uit. Dit zou allemaal gekomen zijn door een incident waarbij Joost betrokken geweest zou zijn. Zo zou Joost een dreigende beweging gemaakt hebben naar de cameravrouw die hem stond te filmen na de afloop van zijn optreden.

Afspraak

Team Joost heeft een duidelijke afspraak gemaakt over het filmen: de artiest mocht te allen tijde niet gefilmd worden. Een cameravrouw die aanwezig was na zijn optreden, heeft zich niet aan de afspraak gehouden. Dit zou de reden geweest zijn, dat Joost een 'dreigende' beweging gemaakt zou hebben. De cameravrouw kwam volgens de EBU met een ander verhaal, maar wat haar aanklacht precies inhoudt, is nog steeds onbekend. 

Straf

Dennis Martinsson is assistent-professor Zweeds strafrecht aan de Linnaeus Universiteit, en vertelt wat Joost mogelijk boven het hoofd hangt. Het kan nog weken duren voordat er meer duidelijkheid komt over de situatie die zich heeft afgespeeld.“De openbaar aanklager gaat nu bepalen of er genoeg bewijs is om deze zaak voor de rechter te brengen. Een boete is het waarschijnlijkst. De hoogte van die boete hangt in Zweden af van je inkomen. Zelfs als hij, naast een dreigend gebaar, ook een verbaal dreigement heeft geuit, dan zal hij waarschijnlijk maximaal een boete krijgen. Maar eerlijk gezegd betwijfel ik of er wel een aanklacht komt.” Dat zou dus betekenen dat de diskwalificatie van Joost, een té hoge straf is geweest dan het incident wat zich heeft afgespeeld.