AVROTROS komt met een statement: 'Deelname Eurovisie volgend jaar niet zeker'

BN'ers
door Nienke
vrijdag, 07 juni 2024 om 9:00
realitynl 121
De AVROTROS zorgt voor de Nederlandse deelname aan het Eurovisie Songfestival. De omroep heeft afgelopen donderdag een statement naar buiten gebracht over de stand van zaken én het lopende onderzoek.
Het Eurovisie Songfestival 2024 is er eentje die we niet zomaar zullen vergeten. Het is allemaal begonnen bij de diskwalificatie van de vertegenwoordiger van Nederland: Joost Klein. Er zou een incident hebben plaatsgevonden met een cameravrouw en daardoor mocht Joost niet meer meedoen aan de finale. Naarmate de tijd, begint er toch steeds meer informatie naar buiten te komen, zo ook een statement van de AVROTROS.

Aanpassen!

De EBU organiseert ieder jaar het Eurovisie Songfestival en deze moet volgens de Nederlandse delegatie eerst aan een aantal dingen voldoen. Als hier geen verandering in zal komen, dan is een volgende deelname van Nederland niet zeker. Zo geeft de omroep aan: "Tot het moment dat AVROTROS vertrouwen heeft dat structurele aanpassingen genomen worden om de artiesten en hun muzikale boodschap weer centraal te stellen, houden we deelname aan het Songfestival in beraad", aldus de omroep.

Onderzoek

Inmiddels zijn er meerdere onderzoeken op gang gezet, waaronder een onderzoek naar de sfeer én naar Joost Klein. Ook is er inmiddels een onderzoek naar de werksfeer bij Eurovisie gestart, dit wordt door een onafhankelijke partij in Malmö onderzocht. AVROTROS stelt wel met klem "van mening te zijn dat een breder, diepgravend en echt onafhankelijk onderzoek nodig is om structurele problemen te adresseren. Niet alleen de werkwijze van de organisatie in Malmö en de EBU." Hier blijft het niet bij, zo zeggen ze ook het volgende: "De regels/procedures en beroepsmogelijkheden bij klachten en de toegenomen druk op de artiesten en delegaties in aanloop naar en tijdens het Songfestival zouden onderwerp van onderzoek moeten zijn door een erkend en onafhankelijk onderzoeksbureau." Wat betreft het onderzoek van Joost: deze is overgedragen aan de Zweedse politie.

Rechtbank

Voor de rechtszaak van Joost, wat in Zweden zal plaatsvinden, is er een voorlopige procesdatum vastgesteld voor begin juni. Joost ontkent elk strafbaar feit ondanks dat hij nog niet officieel is aangeklaagd. De Nederlandse delegatie noemde het besluit van EBU direct "disproportioneel" en is daar erg standvastig over.