Oud-presentator Mathijs van Nieuwkerk kwam eerder in het nieuws vanwege de angstcultuur die er in zijn programma zou zijn geweest. Het ging over het programma: De Wereld Draait Door. Hij vindt het kwalijk dat dit zo gezien is en wil zijn steentje bijdragen bij een onderzoek hierover.
Angstcultuur
Vorig jaar werd er bekend dat achter de schermen bij het programma DWDD een angstcultuur en structureel grensoverschrijdend gedrag plaatsvond. Dit verklaarde zeventig oud-werknemers van de populaire talkshow. Zo'n vijftig oud-werknemers zeggen dat presentator Matthijs van Nieuwkerk en enkele eindredacteuren grensoverschrijdend gedrag vertoonden, zoals extreme woedeaanvallen en publieke vernederingen. Dit zorgde ervoor dat de angstcultuur ontstond.
Meedoen aan onderzoek
Oud-presentator Matthijs van Nieuwkerk van de DWDD en NPO-directeur Frans Klein willen meewerken aan het onderzoek naar de werksfeer bij hele publieke omroep. Dat vertelde commissievoorzitter Martin van Rijn dinsdagavond in het NPO-radioprogramma Met het Oog op Morgen. Deze zomer wordt het rapport van Gedrag en Cultuur Omroepen (OGCO) verwacht van NPO. Vorig jaar november werd deze commissie erbij gehaald uit onderzoek van de volkskrant. Uit dit onderzoek bleek dat er achter de schermen bij de DWDD een angstcultuur heerste. Het onderzoek werd breder en zo bleek dat er ook bij andere programma's spraken was van een nare werksfeer.
Woeden uitbarstingen van Matthijs van Nieuwkerk
Door de publicatie van de Volkskrant kwam Matthijs zwaar onder vuur te liggen over de werkcultuur binnen zijn programma. Volgens oud-medewerkers vond er jarenlang grensoverschrijdend gedrag plaats achter de schermen van de talkshow. Het programma was tussen 2005 en 2020 op televisie te zien en deze hele tijd hing er een angstcultuur binnen het programma. Volgens medewerkers heeft Matthijs ze toegeschreeuwd, vernederd en geïntimideerd.
Invloed op medewerkers
Van Rijn vertelde dat hij erg geschrokken was over de invloed die deze gebeurtenis op sommige mensen heeft gehad. "Er zitten nog volop emoties, ook van dingen die jaren geleden gebeurden. Die hebben zo'n impact, mensen ervaren nog zoveel emoties als ze terugdenken aan die periode", vertelde van Rijn. Hij vindt dat het onderzoek snel, maar zorgvuldig moet gebeuren.