TV-nieuws

Wie is de Mol?

Wie is de Mol? Een vraag die wekenlang door onze hoofden gaat op het moment dat er weer een nieuw seizoen begint. De kandidaten moeten samenwerken om tijdens de opdrachten die zij krijgen, zoveel mogelijk geld op te halen voor de pot. Echter is één van de deelnemers de mol die het spel in het geheim probeert te saboteren. De mol wil dat er zo min mogelijk geld in de pot komt. Degene die de mol uiteindelijk weet te ontmaskeren, is de winnaar en wint de uiteindelijke inhoud van de pot.

Seizoenen

Seizoen 1 1999

Wie is de Mol? werd opgenomen in Australië en gemiddeld keken er 793 duizend mensen per aflevering. Winnares Petra ging met een bedrag van 82.500 gulden naar huis. In dit seizoen deden er onbekende mensen mee.

Finalisten

De Mol: Deborah

Winnaar: Petra

Verliezend finalist: Robin

Presentator

Angela Groothuizen

Seizoen 2 2001

In 2001 konden we opnieuw genieten van een seizoen van Wie is de Mol?. Dit keer werd het opgenomen in Schotland en waren de kijkcijfers een stuk hoger dan het seizoen ervoor. Gemiddeld keken het meer dan 1 miljoen mensen per aflevering. Het gewonnen bedrag was dit jaar echter wel lager dan het jaar ervoor. Sigrid ging met 70.000 gulden naar huis. In dit seizoen deden er onbekende mensen mee.

Finalisten

De Mol: Nico

Winnaar: Sigrid

Verliezend finalist: Yvonne

Presentator

Angela Groothuizen

Seizoen 3 2002

In 2002 werd er een nieuw seizoen uitgezonden dat opgenomen werd in Portugal. De gemiddelde kijkcijfers waren 909 duizend per aflevering en het gewonnen geldbedrag was €42.300. Ook in dit seizoen deden er onbekende mensen mee.

Finalisten

De Mol: George

Winnaar: John

Verliezend finalist: Jantien

Presentator

Angela Groothuizen

Seizoen 4 2003

Het laatste seizoen waarbij er onbekende mensen meededen werd opgenomen in Canada. Een seizoen waar aanzienlijk minder mensen naar keken dan de vorige seizoenen. Gemiddeld keken er per aflevering 785 duizend mensen. Het gewonnen geldbedrag stond op €35.550 dat Ron mee naar huis nam.

Finalisten

De Mol: Elise

Winnaar: Ron

Verliezen finalist: Chandrika

Presentator

Angela Groothuizen

Seizoen 5 2005

Wie is de Mol? liet een jaar op zich wachten, want in 2005 kregen we pas weer een nieuw seizoen. Niet zomaar een seizoen, maar één waarin er alleen maar bekende Nederlanders mee deden. Dit zorgde er tevens ook voor dat de kijkcijfers vergeleken met het vorige seizoen bijna waren verdubbeld. Er keken gemiddeld 1,45 miljoen mensen naar elke aflevering. Marc-Marie Huijsbregts ging met een bedrag van €23.000 naar huis.

Finalisten

De Mol: Yvon Jaspers

Winnaar: Marc-Marie Huijbregts

Verliezend finalist: Lottie Hellingman

Presentator

Angela Groothuizen

Seizoen 6 2006

Seizoen 6 werd opgenomen in Argentinië met wederom alleen maar bekende Nederlanders in het spel. De kijkcijfers waren per aflevering nog steeds hoog, er keken gemiddeld 1,106 miljoen mensen naar iedere aflevering. Het gewonnen bedrag van seizoen 6 stond op €24.475, deze werd gewonnen door winnares Frédérique Huydts. Echter overleed zij op 3 april 2006, dit was in de periode dat de serie op televisie werd uitgezonden. Op haar eigen verzoek ging de serie gewoon door. Het bedrag dat ze won werd op haar eigen verzoek voor de helft geschonken aan het WNF en voor de helft aan Stichting KiKa. Ook werd Angela Groothuizen vanaf dit seizoen vervangen door Karel van de Graaf.

Finalisten

De Mol: Milouska Meulens

Winnaar: Frédérique Huydts

Verliezend finalist: Roderick Veelo

Presentator

Karel van de Graaf

Seizoen 7 2007

In Thailand werd seizoen 7 opgenomen en konden we genieten van het spel met bekende Nederlanders in de hoofdrol. Per aflevering keken er zo’n 1,188 miljoen mensen en Paul Rabbering ging met €17.300 naar huis. Ook stonden er in dit seizoen niet drie maar vier mensen in de finale.

Finalisten

De Mol: Inge Ipenburg

Winnaar: Paul Rabbering

Verliezend finalisten: Renate Verbaan en Eva van der Gucht

Presentator: Karel van de Graaf

Seizoen 8 2008

De bekende Nederlanders van seizoen 8 vlogen naar Mexico om het spel van Wie is de Mol? te gaan spelen. Karel van de Graaf werd na twee seizoenen vervangen door Pieter Jan Hagens en we weten niet of het hierdoor komt, maar de kijkcijfers werden flink opgeschroefd. Per aflevering keken er gemiddeld meer dan anderhalf miljoen mensen. Het gewonnen bedrag van seizoen 8 was €20.375.

Finalisten

De Mol: Dennis Weening

Winnaar: Edo Brunner

Verliezend finalist: Regina Romeijn

Presentator

Pieter Jan Hagens

Seizoen 9 2009

In 2009 kwamen er twee landen aan te pas voor de deelnemers: Noord-Ierland en Jordanië. Gemiddeld keken er 1,46 miljoen mensen naar elke aflevering die Pieter Jan Hagens presenteerde. De winnaar Vivienne van den Assem ging met een mooi bedrag van €22.650 naar huis.

Finalisten

De Mol: Jon van Eerd

Winnaar: Vivienne van den Assem

Verliezen finalist: Anniek Pheifer

Presentator

Pieter Jan Hagens

Seizoen 10 2010

De bekende Nederlanders van seizoen 10 werden naar Japan gebracht om daar het avontuur van Wie is de Mol? aan te gaan. Per aflevering genoten er zo’n 1,673 miljoen mensen van het spel dat er gespeeld werd. Aan het einde van de rit was het Frist Sissing die €21.950 mee naar huis nam.

Finalisten

De Mol: Kim Pieters

Winnaar: Frits Sissing

Verliezen finalist: Sanne Vogel

Presentator

Pieter Jan Hagens

Seizoen 11 2011

Seizoen 11 van Wie is de Mol? verscheen op 6 januari 2011. Wederom probeerden verschillende bekende Nederlanders de mol te ontmaskeren. Ze hielden de pot onder de 20 duizend euro, want Art Rooijakkers ging met een prijzenpot van €19.540 naar huis. Dit was tevens het laatste seizoen dat gepresenteerd werd door Pieter Jan Hagens.

Finalisten

De Mol: Patrick Stoof

Winnaar: Art Rooijakkers

Verliezen finalist: Soundos El Ahmadi

Presentator

Pieter Jan Hagens

Seizoen 12 2012

Art Rooijakkers kreeg niet alleen de prijzenpot mee naar huis, maar ook de kans om het volgende seizoen te presenteren. Dus dat deed hij in seizoen 12. Gemiddeld keken er 1,899 miljoen mensen naar elke aflevering en de prijzenpot werd door de mol erg laag gehouden. Hadewych Minis ging met €12.601 naar huis.

Finalisten

De Mol: Anne-Marie Jung

Winnaar: Hadewych Minis

Verliezend finalist: Liesbeth Staats

Presentator

Art Rooijakkers

Seizoen 13 2013

Het nieuwe seizoen van Wie is de Mol? werd in Zuid-Afrika opgenomen. Wederom presenteerde Art Rooijakkers het seizoen. De mol deed het dit keer minder goed dan het jaar ervoor, want de prijzenpot was in de finale €17.120. Dit is ook het eerste seizoen waarbij de kijkcijfers gemiddeld hoger waren dan 2 miljoen. Sindsdien zijn de kijkcijfers nooit onder de 2 miljoen gekomen.

Finalisten

De Mol: Kees Tol

Winnaar: Paulien Cornelisse

Verliezend finalist: Carolien Borgers

Presentator

Art Rooijakkers

Seizoen 14 2014

In seizoen 14 stonden er wederom twee plekken op de planning: Hongkong en de Filipijnen. Susan Visser wist te pot tot een bedrag van €16.700 te houden die Sofie van den Enk mee naar huis nam. Gemiddeld keken er 2,464 miljoen mensen per aflevering.

Finalisten

De Mol: Susan Visser

Winnaar: Sofie van den Enk

Verliezend finalist: Freek Bartels

Presentator

Art Rooijakkers

Seizoen 15 2015

Het avontuur begon voor de bekende Nederlanders in Sri Lanka. Margriet van der Linden staat in de top 4 van ‘Beste Mol aller tijden’. Zij wist de prijzenpot namelijk op €10.500 te houden. Gemiddeld zagen 2,4 miljoen mensen elke week hoe zij haar medekandidaten om te tuin leed.

Finalisten

De Mol: Margriet van der Linden

Winnaar: Rik van de Westelaken

Verliezend finalist: Marlijn Weerdenburg

Presentator

Art Rooijakkers

Seizoen 16 2016

In de Dominicaanse Republiek probeerde Klaas van Kruistum zijn identiteit als de mol zo goed mogelijk verborgen te houden. Uiteindelijk bleef het €13.020 in de pot die Tim Hofman mee naar huis nam. Mee naar huis niet helemaal, we hebben namelijk verhalen gehoord dat hij die avond erg heeft genoten van veel flessen champagne met vrienden en familie.

Finalisten

De Mol: Klaas van Kruistum

Winnaar: Tim Hofman

Verliezen finalist: Annemieke Schollaardt

Presentator

Art Rooijakkers

Seizoen 17 2017

De kandidaten vlogen naar Oregon in de Verenigde Staten met als doel de mol te ontmaskeren. Echt een goede mol was Thomas Cammaert niet, de prijzenpot was namelijk sinds 2006 niet meer zo hoog. €24.320 zat er in de pot en Sanne Wallis de Vries ging ermee naar huis. Ook de kijkcijfers waren weer hoog, er keken gemiddeld 2,5 miljoen mensen per aflevering.

Finalisten

De Mol: Thomas Cammaert

Winnaar: Sanne Wallis de Vries

Verliezen finalist: Jochem van Gelder

Presentator

Art Rooijakkers

Seizoen 18 2018

Het zevende en tevens laatste seizoen dat Art Rooijakkers mocht presenteren. Hij reisde samen met de kandidaten naar Georgië. Tijdens de finale zagen we hoe Ruben Hein met €17.750 naar huis ging nadat hij Jan Versteegh ontmaskerde als de mol.

Finalisten

De Mol: Jan Versteegh

Winnaar: Ruben Hein

Verliezen finalist: Olcay Gulsen

Presentator

Art Rooijakkers

Seizoen 19 2019

Nadat we na 7 jaar afscheid hebben genomen van Art Rooijakkers als presentator, mogen we een oud gezicht verwelkomen. Rik van de Westelaken was de winnaar van 2015 en mocht nu het stokje overnemen van Art. Hij draaide direct een topseizoen met de op twee na beste mol die er geweest is. Merel Westrik wist de pot op een bedrag van €10.150 te houden die Sarah Chronis vervolgens mee naar huis nam. Gemiddeld keken er meer dan 2,8 miljoen mensen per aflevering.

Finalisten

De Mol: Merel Westrik

Winnaar: Sarah Chronis

Verliezend finalist: Niels Littooij

Presentator

Rik van de Westelaken

Seizoen 20 2020

Het tweede seizoen van Rik van de Westelaken was wederom een groot succes. De finale was één van de meest succesvolle ooit. Er keken 3,54 miljoen mensen toe hoe Rob Dekay werd ontmaskert als de mol en hoe Buddy Vedder met €13.400 naar huis ging. Er keken gemiddeld bijna 2,6 miljoen mensen per aflevering.

Finalisten

De Mol: Rob Dekay

Winnaar: Buddy Vedder

Verliezende finalisten: Miljuschka Witzenhausen en Nathan Rutjes

Presentator

Rik van de Westelaken

Renaissance 2020

Er werd een nieuw soort seizoen gepresenteerd in 2020, voor de echte Wie is de Mol? liefhebbers was dit dan ook een goed jaar. Het seizoen zag er tevens wel ongeveer hetzelfde uit met wederom een mol, een prijzenpot en finalisten.

Finalisten

De Mol: Jeroen Kijk in de Vegte

Winnaar: Nikkie de Jager

Verliezend finalist: Tygo Gernandt

Presentator

Rik van de Westelaken

Seizoen 21 2021

In 2021 verscheen er weer een ‘normaal’ seizoen van Wie is de Mol?. Dit was het seizoen met de op één na ‘Beste Mol aller tijden’. Renée Fokker wist de prijzenpot onder de 10 duizend euro te houden: €9.675. Rocky Hehakaija was de gelukkig die dit mee naar huis mocht nemen. Ook werden de gemiddelde kijkcijfers per aflevering gemeten op bijna 3,2 miljoen.

Finalisten

De Mol: Renée Fokker

Winnaar: Rocky Hehakaija

Verliezend finalist: Charlotte Nijs

Presentator

Rik van de Westelaken

Seizoen 22 2022

Het afgelopen seizoen van Wie is de Mol? werd opgenomen in Albanië. Everon Jackson Hooi probeerde iedereen de misleiden en de prijzenpot zo laag mogelijk te houden. Dit is goed gelukt ook, want dit is tot nu toe de ‘Beste Mol aller tijden’. De prijzenpot stond namelijk op €8.065. Gemiddeld keken er bijna 2,9 miljoen mensen per aflevering.

Finalisten

De Mol: Everon Jackson Hooi

Winnaar: Fresia Cousiño Arias

Verliezend finalist: Kim-Lian van der Meij

Presentator

Rik van de Westelaken

Het nieuwe seizoen van Wie is de Mol?

Een nieuw seizoen is op dit moment nog niet aangekondigd, maar we mogen er wel op de vertrouwen dat we in januari gewoon weer een nieuw seizoen te zien krijgen. Dit is al jarenlang het geval, dus dat zal in 2023 niet anders zijn.

Fragmenten: