Matthijs van Nieuwkerk krijgt tweede kans van zangeres Anouk

Entertainment
door Indy
dinsdag, 31 oktober 2023 om 8:48
copy of template schuine foto 4
Matthijs van Nieuwkerk is vereerd en blij dat zangeres Anouk hem vroeg om haar te interviewen naar aanleiding van haar nieuwe album. De voormalig De Wereld Draait Door-presentator is al bijna een jaar niet meer op televisie te zien door de opspraak die ontstond na een publicatie van de Volkskrant. "Het was leuk om weer iemand te interviewen", zei hij maandagavond bij de presentatie van het album.

Angstcultuur

Afgelopen november raakte Matthijs van Nieuwkerk in opspraak na een publicatie van de Volkskrant . Achter de schermen van zijn populaire talkshow De Wereld Draait Door heerste er, volgens tientallen oud-medewerkers, jarenlang een angstcultuur door zijn grensoverschrijdende gedrag. Volgens de betrokkenen van het programma had Matthijs extreme woede-uitbarstingen, waarbij medewerkers werden toegeschreeuwd, vernederd en geïntimideerd.
Door de uitbarstingen heerste er een angstcultuur op de redactie van het programma. Het zorgde voor stress, een gevoel van onveiligheid en bij tientallen mensen voor burn-outs. Na de publicatie legde Matthijs al zijn werk neer en vertrok hij bij de omroep BNNVARA .

Langzaamaan terug aan het werk

Inmiddels is Matthijs al bijna een jaar niet meer op televisie te zien. Toch lijkt hij de laatste weken langzaam maar zeker weer aan het werk te gaan. Hij deed twee boekpresentaties van Bart Chabot en van Özcan Akyol, die vindt dat we Matthijs weer moeten normaliseren .
En drie weken geleden was het weer raak: Matthijs ontving een spraakbericht op zijn telefoon van een voor hem onbekend nummer. "Toen ik dat intikte bleek dat het Anouk was"
, vertelde hij tegen het publiek. De zangeres vroeg hoe het met hem ging en of Matthijs haar nieuwe album Deena & Jim wilde beluisteren.
Matthijs reageerde enthousiast en wilde het album graag beluisteren. "Toen heb ik een uur geluisterd. Je weet niet wat je hoort" , zegt hij over het album. "Ik appte terug: 'Crazy, helemaal perfect en zo anders'."
Anouk vroeg Matthijs vervolgens om de presentatie te doen.
Daar bleef het niet bij. Anouk liet zich ook door hem interviewen. Dat gebeurde in een snackbar in Amsterdam-Noord. Het hele gesprek verschijnt woensdag online.

Terugkeren op televisie

Ondanks dat menig BN'er vindt dat Matthijs het verdient om weer aan het werk te gaan, wordt hij in de televisiewereld nog niet met open armen ontvangen. Frederieke Leeflang, bestuursvoorzitter van de NPO, heeft voorlopig een streep gehaald door de terugkeer van de presentator bij de publieke omroep. Ze vindt dat hij nog niet terug op tv kan. “Voor de zomer is mij gevraagd of Matthijs van Nieuwkerk kon terugkomen in een programma van de publieke omroep. Vanaf dag één heb ik gezegd dat het uitgangspunt is dat iedereen mag terugkomen. Maar er zijn drie voorwaarden” , zegt Frederieke in een interview met de Volkskrant .
De drie voorwaarden zijn: het afwachten van het onderzoek naar de werkcultuur, het waarborgen van veiligheid op de werkvloer en er moet sprake zijn van een reflectief vermogen. “Op basis van deze voorwaarden heb ik gezegd dat Matthijs van Nieuwkerk nog niet kan terugkomen.”