Sander de Kramer openhartig over tinnitus: 'Ik wilde niet meer leven'

Entertainment
door Denise
dinsdag, 23 mei 2023 om 14:23
ontwerp zonder titel 2023 05 23t135833715
NPO-presentator Sander de Kramer werd van ene op de andere nacht wakker met een piep in zijn oren: hij had tinnitus. Het geluid werd zo erg dat hij op een punt kwam dat hij niet meer verder wilde met leven. "Zo diep zat ik."

Sander de Kramer wilde niet meer leven door tinnitus

Toen Sander wakker werd met tinnitus wist hij niet waar hij het zoeken moest. In zijn oren hoorde hij keiharde krekelgeluiden, hij werk gek. In een gesprek met weekblad Story vertelt Sander openhartig over zijn tinnitus. " Die piep hield me uit mijn slaap en ik was daardoor een zielig hoopje mens geworden. Ik zag online ook voorbeelden van hoe het zou kunnen worden, dat ik op den duur kruipend door het leven zou moeten. Dat zou ik niet trekken!"
Op een gegeven moment werd de piep in Sander zijn oren zo erg dat hij tegen een vriend zei dat hij zou stoppen met eten en drinken als de piep nog erger ging worden. "Ik vond het leven dan wel mooi geweest. Zo diep zat ik." Ook tegen zijn vrouw was hij eerlijk hierover. "In een emotioneel gesprek heb ik tegen mijn vrouw gezegd dat ik niet verder wilde leven als het nog erger zou worden. Zij zei toen: ‘Oké, ik snap het. Maar ik wil wel dat er iets van ons samen doorleeft."'

Behandelingen

Hierna werd Wendy zwanger en kregen ze samen een zoon, Krijn. Krijn bracht weer licht in het leven van Sander. Ook kreeg hij behandelingen Brai3n Clinic in België. Hier leerde hij dokter Jan Ost kennen. De dokter kon het geluid niet helemaal weghalen, maar de behandelingen redden wel zijn leven. Tegen zijn vrouw zei hij op een gegeven moment:" Ik doe met die krekelgeluiden in mijn hoofd net of we in Zuid-Frankrijk zitten."
Ook heeft Sander contact met andere BN'ers die hier ook last van hebben. Fred van Leer en Wilfred Genee kampen ook met tinnitus. "Het is fijn om er met iemand over te praten die weet wat je doormaakt. Mensen begrijpen deze aandoening vaak niet, ze kunnen zich er geen voorstelling van maken."