Dit is waarom het huidige seizoen van The Masked Singer de plank misslaat

Entertainment
zaterdag, 23 december 2023 om 10:30
ontwerp zonder titel 2023 12 19t114521389
Robin Heerkens, de online eindredacteur van Veronica Superguide, heeft tot nu toe nooit een seizoen van The Masked Singer gemist. Echter, dit jaar vindt hij het steeds moeilijker om elke week trouw te blijven kijken. Hij legt zijn frustraties uit aan de hand van vier kritiekpunten.

Teams uit elkaar

Er zijn dit jaar een aantal veranderingen doorgevoerd in The Masked Singer. In plaats van Gerard Joling en Buddy Vedder tegenover Carlo Boszhard en Loretta Schrijver, is het nu ieder voor zich met het nieuwe panellid Monica Geuze erbij. Volgens Robin Heerkens is dit enorm teleurstellend. "Ik heb beelden gezien van andere edities van The Masked Singer, zoals de Amerikaanse, waar altijd al zo'n 'individueel' panel was. Onze Nederlandse variant was dus juist anders en onderscheidend. Dat is nu in één klap verdwenen."
Volgens Robin is het ook vreemd dat de panelleden nog steeds met elkaar overleggen. "Waarom zouden ze dat überhaupt doen? Als je echt wilt winnen, houd je gewoon je mond. Je wilt je 'concurrenten' tenslotte niet wijzer maken met je eigen verdenkingen en BN'er-namen." Als het aan Robin ligt, hadden de makers beter een derde team kunnen introduceren als er behoefte is aan meer panelleden. "Alles beter dan die teams verbannen."

Geen toevoeging

Het is het eerste seizoen dat Monica Geuze te zien is als panellid, maar ook over haar is Robin niet echt te spreken. Maar waarom? "Ze voelt voor mij niet als een toevoeging aan het panel" , begint hij zijn argument. "En dat is niets persoonlijks. Zo af en toe lach ik om een opmerking of komt ze lekker gevat uit de hoek."
Monica is wat Robin betreft niet het perfecte vijfde panellid. "Als er opeens een vijfde persoon toegevoegd wordt aan een vertrouwd viertal dat er al vier seizoenen zit, moet je wat mij betreft dan ook meteen het beste, slimste, grappigste, interessantste panellid zijn. Ik weet niet of er iemand is die dat zou kunnen; het is nogal een flinke, tikkie oneerlijke maatstaf."

Onherkenbaar

Robin keek eerst met veel plezier naar het programma, maar voelt tegenwoordig de noodzaak om iedere vrijdag om acht uur voor de buis te zitten. Het kwam onlangs dan ook voor dat hij een aflevering op zaterdag terugkeek. " Terwijl ik door de nieuwtjes op onze site al wist dat Britt Dekker uit het kostuum van de Zeester zou komen, kon ik, toen ik de Zeester hoorde zingen, eigenlijk nauwelijks geloven dat dit Britt Dekker is. Haar stem klonk zó anders dan je van haar gewend bent."
Volgens Robin is het logisch dat er over herkenbare stemmen wat meer autotune wordt gegooid, maar volgens hem zijn de zangstemmen nu volledig onherkenbaar. "Zelfs niet als je zoals ik vooraf al weet wie erin zit."

Wat is er met de hints gebeurd?

Ook zijn de hints dit seizoen wel erg ver gezocht als het aan Robin ligt. Volgens hem is de mix tussen makkelijke en moeilijke hints dit seizoen totaal uit balans. "Neem bijvoorbeeld de onthulling van Badeend Tina de Bruin. Bij haar stond Soy Kroon als een van de hints op een magazinecover. En wat blijkt? Ze is ooit tijdens een van haar acteerklussen bevriend geraakt met Soy Kroon" , begint hij zijn verhaal. "Hoe kunnen wij dat in godsnaam weten? Niemand associeert die twee met elkaar en als je niet een beetje op het Tina-spoor zit, en dus niet het hele internet afspeurt om te zien of ze dit ooit ergens heeft verteld, kom je hier echt nóóit achter."
In de voorgaande seizoenen kregen de panelleden en kijkers thuis een lijstje met hintwoorden te zien. De teams mochten een aantal woorden opnoemen en hoorden een 'ping' bij een goed antwoord. "Zij wisten niet welk woord wel en niet goed was, maar wij als kijkers thuis zagen dat wel. Zo hadden we tenminste nog een soort van idee bij de foute en goede hints. Ook dat aspect veegden de makers nu helemaal weg."