Expeditie Robinson is al vele seizoenen een geliefd programma bij menig televisiekijker. Maar waar heeft het survivalprogramma zijn populariteit nou eigenlijk aan te danken?
Survivalprogramma
In het programma
Expeditie Robinson worden er verschillende bekende Nederlanders naar een onbewoond eiland overgevlogen. Hier worden ze in teams verdeeld en moeten ze op eigen kracht een kamp bouwen en eten verzamelen. Door middel van opdrachten en eliminaties, worden er mensen naar huis of afvallerseiland gestuurd. Bij de laatste, krijg je de mogelijkheid om weer terug te keren in het echte spel.
Spreekt tot de verbeelding
TV-expert Tina Nijkamp benadrukt in haar column voor Veronica Superguide
dat het idee van overleven op een verlaten eiland tot de verbeelding spreekt: "Wie heeft niet ooit die vraag aan iemand gesteld: wie en wat zou jij meenemen als je naar een onbewoond eiland zou moeten gaan?" Het avontuurlijke aspect spreekt veel mensen aan.
Daarnaast beschouwt Tina de deelnemers van het programma als een soort kleine samenleving: "Het is heel interessant om te zien wie de natuurlijke leider wordt, wie volgzaam is en wie eigenwijs. De bondjes, de ruzies, de vriendschappen, alles komt voorbij als je moet zien te overleven met beperkte middelen."
Het survivalprogramma blijft dus boeien door de combinatie van avontuur, menselijke interacties en strategische elementen en dat verklaart waarom het zo geliefd is bij het publiek.
Analyseren
Naast dat het programma zelf boeiend is om naar te kijken, valt er daarnaast ook nog een hele hoop te analyseren. Zo maakte Veronica Superguide een analyse om te voorspellen wie er de meeste kans heeft om met de winst van door te gaan en wie juist niet. En wat blijkt nou: het beroep van diegene kan invloed hebben. Volgens hen pakken artiesten vaak als eerste het vliegtuig (on)vrijwillig terug naar huis en hebben journalisten en presentatoren een verdeelde kans op de winst. Of je ligt er na een dag al uit, zoals Kees van der Spek, of je komt in de finale en pakt zelfs de winst.