Wie is de Mol?

TV-nieuws
door Sophie
dinsdag, 30 augustus 2022 om 12:49
wie is de mol 1
Wie is de Mol? Een vraag die wekenlang door onze hoofden gaat op het moment dat er weer een nieuw seizoen begint. De kandidaten moeten samenwerken om tijdens de opdrachten die zij krijgen, zoveel mogelijk geld op te halen voor de pot. Echter is één van de deelnemers de mol die het spel in het geheim probeert te saboteren. De mol wil dat er zo min mogelijk geld in de pot komt. Degene die de mol uiteindelijk weet te ontmaskeren, is de winnaar en wint de uiteindelijke inhoud van de pot.
Seizoenen
Seizoen 1 1999
Wie is de Mol? werd opgenomen in Australië en gemiddeld keken er 793 duizend mensen per aflevering. Winnares Petra ging met een bedrag van 82.500 gulden naar huis. In dit seizoen deden er onbekende mensen mee.
Finalisten
De Mol: Deborah
Winnaar: Petra
Verliezend finalist: Robin
Presentator
Angela Groothuizen
Seizoen 2 2001
In 2001 konden we opnieuw genieten van een seizoen van Wie is de Mol?. Dit keer werd het opgenomen in Schotland en waren de kijkcijfers een stuk hoger dan het seizoen ervoor. Gemiddeld keken het meer dan 1 miljoen mensen per aflevering. Het gewonnen bedrag was dit jaar echter wel lager dan het jaar ervoor. Sigrid ging met 70.000 gulden naar huis. In dit seizoen deden er onbekende mensen mee.
Finalisten
De Mol: Nico
Winnaar: Sigrid
Verliezend finalist: Yvonne
Presentator
Angela Groothuizen
Seizoen 3 2002
In 2002 werd er een nieuw seizoen uitgezonden dat opgenomen werd in Portugal. De gemiddelde kijkcijfers waren 909 duizend per aflevering en het gewonnen geldbedrag was €42.300. Ook in dit seizoen deden er onbekende mensen mee.
Finalisten
De Mol: George
Winnaar: John
Verliezend finalist: Jantien
Presentator
Angela Groothuizen
Seizoen 4 2003
Het laatste seizoen waarbij er onbekende mensen meededen werd opgenomen in Canada. Een seizoen waar aanzienlijk minder mensen naar keken dan de vorige seizoenen. Gemiddeld keken er per aflevering 785 duizend mensen. Het gewonnen geldbedrag stond op €35.550 dat Ron mee naar huis nam.
Finalisten
De Mol: Elise
Winnaar: Ron
Verliezen finalist: Chandrika
Presentator
Angela Groothuizen
Seizoen 5 2005
Wie is de Mol? liet een jaar op zich wachten, want in 2005 kregen we pas weer een nieuw seizoen. Niet zomaar een seizoen, maar één waarin er alleen maar bekende Nederlanders mee deden. Dit zorgde er tevens ook voor dat de kijkcijfers vergeleken met het vorige seizoen bijna waren verdubbeld. Er keken gemiddeld 1,45 miljoen mensen naar elke aflevering. Marc-Marie Huijsbregts ging met een bedrag van €23.000 naar huis.
Finalisten
De Mol: Yvon Jaspers
Winnaar: Marc-Marie Huijbregts
Verliezend finalist: Lottie Hellingman
Presentator
Angela Groothuizen
Seizoen 6 2006
Seizoen 6 werd opgenomen in Argentinië met wederom alleen maar bekende Nederlanders in het spel. De kijkcijfers waren per aflevering nog steeds hoog, er keken gemiddeld 1,106 miljoen mensen naar iedere aflevering. Het gewonnen bedrag van seizoen 6 stond op €24.475, deze werd gewonnen door winnares Frédérique Huydts. Echter overleed zij op 3 april 2006, dit was in de periode dat de serie op televisie werd uitgezonden. Op haar eigen verzoek ging de serie gewoon door. Het bedrag dat ze won werd op haar eigen verzoek voor de helft geschonken aan het WNF en voor de helft aan Stichting KiKa. Ook werd Angela Groothuizen vanaf dit seizoen vervangen door Karel van de Graaf.
Finalisten
De Mol: Milouska Meulens
Winnaar: Frédérique Huydts
Verliezend finalist: Roderick Veelo
Presentator
Karel van de Graaf
Seizoen 7 2007
In Thailand werd seizoen 7 opgenomen en konden we genieten van het spel met bekende Nederlanders in de hoofdrol. Per aflevering keken er zo'n 1,188 miljoen mensen en Paul Rabbering ging met €17.300 naar huis. Ook stonden er in dit seizoen niet drie maar vier mensen in de finale.
Finalisten
De Mol: Inge Ipenburg
Winnaar: Paul Rabbering
Verliezend finalisten: Renate Verbaan en Eva van der Gucht
Presentator: Karel van de Graaf
Seizoen 8 2008
De bekende Nederlanders van seizoen 8 vlogen naar Mexico om het spel van Wie is de Mol? te gaan spelen. Karel van de Graaf werd na twee seizoenen vervangen door Pieter Jan Hagens en we weten niet of het hierdoor komt, maar de kijkcijfers werden flink opgeschroefd. Per aflevering keken er gemiddeld meer dan anderhalf miljoen mensen. Het gewonnen bedrag van seizoen 8 was €20.375.
Finalisten
De Mol: Dennis Weening
Winnaar: Edo Brunner
Verliezend finalist: Regina Romeijn
Presentator
Pieter Jan Hagens
Seizoen 9 2009
In 2009 kwamen er twee landen aan te pas voor de deelnemers: Noord-Ierland en Jordanië. Gemiddeld keken er 1,46 miljoen mensen naar elke aflevering die Pieter Jan Hagens presenteerde. De winnaar Vivienne van den Assem ging met een mooi bedrag van €22.650 naar huis.
Finalisten
De Mol: Jon van Eerd
Winnaar: Vivienne van den Assem
Verliezen finalist: Anniek Pheifer
Presentator
Pieter Jan Hagens
Seizoen 10 2010
De bekende Nederlanders van seizoen 10 werden naar Japan gebracht om daar het avontuur van Wie is de Mol? aan te gaan. Per aflevering genoten er zo'n 1,673 miljoen mensen van het spel dat er gespeeld werd. Aan het einde van de rit was het Frist Sissing die €21.950 mee naar huis nam.
Finalisten
De Mol: Kim Pieters
Winnaar: Frits Sissing
Verliezen finalist: Sanne Vogel
Presentator
Pieter Jan Hagens
Seizoen 11 2011
Seizoen 11 van Wie is de Mol? verscheen op 6 januari 2011. Wederom probeerden verschillende bekende Nederlanders de mol te ontmaskeren. Ze hielden de pot onder de 20 duizend euro, want Art Rooijakkers ging met een prijzenpot van €19.540 naar huis. Dit was tevens het laatste seizoen dat gepresenteerd werd door Pieter Jan Hagens.
Finalisten
De Mol: Patrick Stoof
Winnaar: Art Rooijakkers
Verliezen finalist: Soundos El Ahmadi
Presentator
Pieter Jan Hagens
Seizoen 12 2012
Art Rooijakkers kreeg niet alleen de prijzenpot mee naar huis, maar ook de kans om het volgende seizoen te presenteren. Dus dat deed hij in seizoen 12. Gemiddeld keken er 1,899 miljoen mensen naar elke aflevering en de prijzenpot werd door de mol erg laag gehouden. Hadewych Minis ging met €12.601 naar huis.
Finalisten
De Mol: Anne-Marie Jung
Winnaar: Hadewych Minis
Verliezend finalist: Liesbeth Staats
Presentator
Art Rooijakkers
Seizoen 13 2013
Het nieuwe seizoen van Wie is de Mol? werd in Zuid-Afrika opgenomen. Wederom presenteerde Art Rooijakkers het seizoen. De mol deed het dit keer minder goed dan het jaar ervoor, want de prijzenpot was in de finale €17.120. Dit is ook het eerste seizoen waarbij de kijkcijfers gemiddeld hoger waren dan 2 miljoen. Sindsdien zijn de kijkcijfers nooit onder de 2 miljoen gekomen.
Finalisten
De Mol: Kees Tol
Winnaar: Paulien Cornelisse
Verliezend finalist: Carolien Borgers
Presentator
Art Rooijakkers
Seizoen 14 2014
In seizoen 14 stonden er wederom twee plekken op de planning: Hongkong en de Filipijnen. Susan Visser wist te pot tot een bedrag van €16.700 te houden die Sofie van den Enk mee naar huis nam. Gemiddeld keken er 2,464 miljoen mensen per aflevering.
Finalisten
De Mol: Susan Visser
Winnaar: Sofie van den Enk
Verliezend finalist: Freek Bartels
Presentator
Art Rooijakkers
Seizoen 15 2015
Het avontuur begon voor de bekende Nederlanders in Sri Lanka. Margriet van der Linden staat in de top 4 van 'Beste Mol aller tijden'. Zij wist de prijzenpot namelijk op €10.500 te houden. Gemiddeld zagen 2,4 miljoen mensen elke week hoe zij haar medekandidaten om te tuin leed.
Finalisten
De Mol: Margriet van der Linden
Winnaar: Rik van de Westelaken
Verliezend finalist: Marlijn Weerdenburg
Presentator
Art Rooijakkers
Seizoen 16 2016
In de Dominicaanse Republiek probeerde Klaas van Kruistum zijn identiteit als de mol zo goed mogelijk verborgen te houden. Uiteindelijk bleef het €13.020 in de pot die Tim Hofman mee naar huis nam. Mee naar huis niet helemaal, we hebben namelijk verhalen gehoord dat hij die avond erg heeft genoten van veel flessen champagne met vrienden en familie.
Finalisten
De Mol: Klaas van Kruistum
Winnaar: Tim Hofman
Verliezen finalist: Annemieke Schollaardt
Presentator
Art Rooijakkers
Seizoen 17 2017
De kandidaten vlogen naar Oregon in de Verenigde Staten met als doel de mol te ontmaskeren. Echt een goede mol was Thomas Cammaert niet, de prijzenpot was namelijk sinds 2006 niet meer zo hoog. €24.320 zat er in de pot en Sanne Wallis de Vries ging ermee naar huis. Ook de kijkcijfers waren weer hoog, er keken gemiddeld 2,5 miljoen mensen per aflevering.
Finalisten
De Mol: Thomas Cammaert
Winnaar: Sanne Wallis de Vries
Verliezen finalist: Jochem van Gelder
Presentator
Art Rooijakkers
Seizoen 18 2018
Het zevende en tevens laatste seizoen dat Art Rooijakkers mocht presenteren. Hij reisde samen met de kandidaten naar Georgië. Tijdens de finale zagen we hoe Ruben Hein met €17.750 naar huis ging nadat hij Jan Versteegh ontmaskerde als de mol.
Finalisten
De Mol: Jan Versteegh
Winnaar: Ruben Hein
Verliezen finalist: Olcay Gulsen
Presentator
Art Rooijakkers
Seizoen 19 2019
Nadat we na 7 jaar afscheid hebben genomen van Art Rooijakkers als presentator, mogen we een oud gezicht verwelkomen. Rik van de Westelaken was de winnaar van 2015 en mocht nu het stokje overnemen van Art. Hij draaide direct een topseizoen met de op twee na beste mol die er geweest is. Merel Westrik wist de pot op een bedrag van €10.150 te houden die Sarah Chronis vervolgens mee naar huis nam. Gemiddeld keken er meer dan 2,8 miljoen mensen per aflevering.
Finalisten
De Mol: Merel Westrik
Winnaar: Sarah Chronis
Verliezend finalist: Niels Littooij
Presentator
Rik van de Westelaken
Seizoen 20 2020
Het tweede seizoen van Rik van de Westelaken was wederom een groot succes. De finale was één van de meest succesvolle ooit. Er keken 3,54 miljoen mensen toe hoe Rob Dekay werd ontmaskert als de mol en hoe Buddy Vedder met €13.400 naar huis ging. Er keken gemiddeld bijna 2,6 miljoen mensen per aflevering.
Finalisten
De Mol: Rob Dekay
Winnaar: Buddy Vedder
Verliezende finalisten: Miljuschka Witzenhausen en Nathan Rutjes
Presentator
Rik van de Westelaken
Renaissance 2020
Er werd een nieuw soort seizoen gepresenteerd in 2020, voor de echte Wie is de Mol? liefhebbers was dit dan ook een goed jaar. Het seizoen zag er tevens wel ongeveer hetzelfde uit met wederom een mol, een prijzenpot en finalisten.
Finalisten
De Mol: Jeroen Kijk in de Vegte
Winnaar: Nikkie de Jager
Verliezend finalist: Tygo Gernandt
Presentator
Rik van de Westelaken
Seizoen 21 2021
In 2021 verscheen er weer een 'normaal' seizoen van Wie is de Mol?. Dit was het seizoen met de op één na 'Beste Mol aller tijden'. Renée Fokker wist de prijzenpot onder de 10 duizend euro te houden: €9.675. Rocky Hehakaija was de gelukkig die dit mee naar huis mocht nemen. Ook werden de gemiddelde kijkcijfers per aflevering gemeten op bijna 3,2 miljoen.
Finalisten
De Mol: Renée Fokker
Winnaar: Rocky Hehakaija
Verliezend finalist: Charlotte Nijs
Presentator
Rik van de Westelaken
Seizoen 22 2022
Het afgelopen seizoen van Wie is de Mol? werd opgenomen in Albanië. Everon Jackson Hooi probeerde iedereen de misleiden en de prijzenpot zo laag mogelijk te houden. Dit is goed gelukt ook, want dit is tot nu toe de 'Beste Mol aller tijden'. De prijzenpot stond namelijk op €8.065. Gemiddeld keken er bijna 2,9 miljoen mensen per aflevering.
Finalisten
De Mol: Everon Jackson Hooi
Winnaar: Fresia Cousiño Arias
Verliezend finalist: Kim-Lian van der Meij
Presentator
Rik van de Westelaken
Het nieuwe seizoen van Wie is de Mol?
Een nieuw seizoen is op dit moment nog niet aangekondigd, maar we mogen er wel op de vertrouwen dat we in januari gewoon weer een nieuw seizoen te zien krijgen. Dit is al jarenlang het geval, dus dat zal in 2023 niet anders zijn.
Fragmenten: