Volg hier de rechtszaak tussen Rachel Hazes en Roxeanne Hazes

Entertainment
door Sophie
donderdag, 09 februari 2023 om 14:09
rechtszaak rachel roxeanne 1
Vanmiddag staan mama Rachel Hazes en dochter Roxeanne Hazes tegenover elkaar in de rechtbank in Utrecht. Roxeanne heeft samen met een voormalig testamentair bewindvoerder een rechtszaak aangespannen tegen haar moeder omdat zij zich ten onrechte zou voordoen als erfgename van André Hazes .
De rechtszaak tussen Rachel Hazes en Roxeanne Hazes
De woordvoerder van Roxeanne liet weten dat ze maandenlang achter de schermen, en buiten de media, zouden hebben geprobeerd om opheldering te krijgen over deze zaken. "Helaas blijft, gezien de gedane onderzoeken, er niets anders over dan dat de rechter de knoop doorhakt, hoezeer ook geprobeerd is om dit te voorkomen."
Wij hebben de updates over de rechtszaak gevolgd via Saskia Belleman.
De eisen van Roxeanne
Roxeanne eist inzage in alle documenten over het nalatenschap van haar vader. Ook wil ze dat het Rachel wordt verboden om zich te afficheren als erfgename van André. Doet ze dit wel, dan staat er per overtreding 50 duizend euro boete geschreven.
De rechtszaak begint
Ondertussen is Rachel Hazes binnen in de rechtbank. Ook zijn de advocaten en woordvoerder Tomlow van Roxeanne Hazes ook in de rechtbank verschenen. Roxeanne zelf is (nog) niet gezien.
Roxeanne is niet verschenen. Haar woordvoerder en advocaat zijn er wel. Beide partijen hebben ongeveer drie kwartier om hun zaak te bepleiten. DE partij van Roxeanne is als eerder aan de beurt.
Verklaring Roxeanne
De verklaring van Roxeanne wordt voorgelezen door advocaat Kox. "Dat zou weer twee stappen achteruit betekenen, juist nu ik het gevoel heb een stap vooruit te hebben gedaan." Vanwege haar mentale gezondheid zou ze de verklaring zelf niet voorlezen.
Roxeanne heeft besloten niet meer mee te doen aan activiteiten waar haar moeder Rachel bij betrokken is. Voornamelijk omdat ze nu zelf moeder is. Maandenlang heeft ze geprobeerd dit geding te voorkomen. "Dit alles gijzelt me al maandenlang. Het gaat in tegen alles wat ik ben." Ze zou geen andere oplossing meer doen en zeggen dat mensen recht hebben op de laatste waarheid over haar overleden vader.
Volgens de advocaat van Roxeanne is de zaak helemaal niet ingewikkeld. De vraag is of Rachel erfgenaam is of niet en of het nalatenschap van André goed is afgewikkeld.
Er zouden allerlei voorwaarden zijn aan de manier waarop Roxeanne de documenten mocht inzien. Zo zou er van tevoren door Rachel bepaald worden welke documenten ze in mocht zien. Tot op heden is er volgens de advocaat van Roxeanne geen enkel documenten ontvangen van Rachel. "Nu komt de aap uit de mouw, er is geen verklaring van erfrecht", zegt advocaat Kox.
De bewijslast ligt volgens de advocaat van Roxeanne bij Rachel. Wat hem betreft, is het antwoord in ieder geval duidelijk: Rachel is geen erfgenaam omdat er een echtscheidingsprocedure liep op het moment dat André overleed.
Er wordt overigens niet ontkend dat Rachel Hazes een echtscheidingsprocedure had aangespannen. Volgens advocaat Kox werd er beweerd dat deze was ingetrokken. "Maar dat was tegen beter weten in", aldus Kox.
Er zou geen sprake zijn van een ingetrokken echtscheidingsprocedure. Deze zou pas na het overlijden van André zijn ingetrokken, zegt Kox. De echtscheidingsprocedure zou dus vóór het overlijden van de zanger nog lopen, concludeert Kox. In het testament werd Rachel volgens hem uitgesloten als erfgenaam als er sprake zou zijn van een scheiding of een procedure die daartoe leidt.
Ook vindt Kox dat Rachel direct open en eerlijk had moeten zijn toch Roxeanne 18 jaar werd.
Volgens het testament zouden alleen Roxeanne en haar broer André erfgenaam zijn. Het zou niet alleen gaan om een kindsdeel, maar om de gehele erfenis.
Tussenconclusie Kox: Rachel Hazes, die hij consequent aanduidt bij haar meisjesnaam Van Galen, is geen erfgenaam.
Volgens Kox zou Rachel na het overlijden van André altijd hebben beweerd alleen de schulden te hebben geërfd. Ze zou de kinderen uit een eerder huwelijk hebben uitbetaald en zeggen dat ze wettig erfgenaam was. Deze onrechtmatige toestand duurt tot op de dag van vandaag voort, zegt Kox.
Zelfs het nabestaandenpensioen dat André voor zijn dochter had afgesloten, is opgestreken door Rachel, zegt Kox. "Nu al 13 jaar lang."
Rachel zou weten dat er meer bankrekeningen waren, 12 om precies te zijn, en dat er heel wat te erven viel. De Buma-Stemra inkomsten zouden ook zijn verzwegen. "Het gaat niet om zakgeld", zegt Kox.
Het strandhuisje in Hoek van Holland, de plek waar de kinderen een groot deel van hun jeugd hebben doorgebracht en de plek waar André veel liedjes schreef, is ook buiten de verdeling gebleven.
Advocaat Kox beweert dat het vast staat dat er geen schulden waren. Wel was er 800 duizend euro in contanten, een villa met een overwaarde van 1,1 miljoen euro en betalingen van onder meer Buma-Stemra. Rachel zou precies weten hoe ze de zaken voor zichzelf moest regelen.
Rachel zou volgens Kox geen enkel recht hebben op nalatenschap. Grote delen van het nalatenschap zouden buiten de boedelbeschrijving zijn gebleven na het overlijden van André. "Het gaat om vele tonnen", zegt Kox.
Roxeanne en André zouden volgens de advocaat ook twee keer voor de uitvaart van hun vader hebben betaald.
Er zouden volgens Kox 'allerlei wilde verhalen' worden verteld van de kant van Rachel, om Roxeanne geen inzage te hoeven geven in de documenten. Kox verwijt Royce de Vries van Rachel Hazes 'holle retoriek'.
Advocaat Maarten Russchen neemt het over
Hij is ook een advocaat van Roxeanne. Hij vertelt wat er zoal onder de nalatenschap wordt verstaan. Hier praten we over auteursrechten, portretrechten, royalties, etc. Het gaat hier om allemaal intellectuele-eigendomsrechten die André op zijn naam had staan, zegt advocaat Russchen. Deze zouden een zekere waarde vertegenwoordigen.
Het is een nogal financieel-technisch verhaal en héél gedetailleerd.
Volgens Russchen 'verlegde' Rachel de inkomsten naar de bankrekening van Melvin Producties B.V. Dit zou ook zijn gebeurd met de royalties van Roxeanne en André jr. De inkomsten uit onder andere deze royalties, auteursrechten etc. overstijgen volgens de advocaat de waarde van de bezittingen. De meest waardevolle bezittingen zouden niet meegenomen zijn in de verdeling.
Ook zou er volgens Russchen nogal wat twijfel zijn bij meerdere partijen of Rachel wel de erfgenaam was na het overlijden van André. Buma Stemra en EMI hebben het uitkeren van tegoeden geblokkeerd in afwachting van duidelijkheid.
Dit was voor Rachel een aanleiding om een verklaring op te laten stellen door de notaris. Hierin stond dat alle activa toebedeeld waren aan Rachel Hazes. De advocaat vindt het 'onbegrijpelijk' dat de notaris hieraan heeft meegewerkt.
Het gaat nu voornamelijk over hele vermoeiende details over intellectuele eigendomsrechten etc.
Roxeanne zou er extreem veel belang bij hebben dat haar moeder Rachel ermee stopt zich uit te geven als de wettige erfgenaam van de zanger. Er zit een groot evenement, een nieuw album en een tv-programma Hazes is de basis aan te komen, dus ook inkomsten.
Roxeanne wil dat haar moeder zich niet langer afficheert als erfgenaam. Ook wil ze een verbod aangaan van nieuwe overeenkomsten. Verder wil ze ook alle documenten inzien. Naast persoonlijke belang, heeft Roxeanne hier ook zakelijk belang bij als artieste, zegt Russchen.
De beurt is aan Royce de Vries, de advocaat van Rachel Hazes
Royce begint zijn pleidooi met een stuk dat Arjen Israël schreef in het boek 'Typisch André'. Ook leest hij een stuk voor uit een column dat Roxeanne schreef 2008. Hier omschreef ze zichzelf als een rebel en dat moeders en dochters wel vaker ruzie hebben met elkaar. "Ze was de leukste, liefste, modernste moeder die ik ken." Roxeanne schreef in deze column dat haar moeder niet meer hetzelfde was na het overlijden van André. Ze zou iedere dag huilen en dat vond ze wel zielig.
De Vries beweert dat Roxeanne ten tijde van het overlijden van haar vader heel goed wist dat de twee alweer bij elkaar waren.
De kwestie zou volgens De Vries veel te ingewikkeld zijn voor een kort geding. Er zijn al eerder twijfels uitgesproken over de afwikkeling van de erfenis. Er was volop kans om een procedure te starten, zegt hij.
Het zou om drie verwijten gaan: Rachel zou zich onterecht hebben geafficheerd als erfgenaam, als erfgenaam van de intellectuele rechten en de nalatenschap zou slordig zijn afgewikkeld.
Sprake van een echtscheiding was er niet volgens De Vries. Rachel en André hadden allang besloten deze te staken. Het zou daarbij niets uitmaken dat er geen administratieve streep door de procedure is gezet. André zou zelf hebben gezegd dat er geen sprake was van een scheiding.
André en Rachel zouden ook hun trouwringen laten tatoeëren. Roxeanne is 'misleid' volgens De Vries en zou het onterechte gevoel hebben gekregen dat ze de enige erfgename is.
Volgens de advocaat van Rachel zou Roxeanne zelfs méér hebben gekregen dan waar zij volgens het testament recht op zou hebben. "Zo heeft ze vier ton ontvangen na de verkoop van de villa. Dat kan haar niet zijn ontgaan."
Ook zouden alle inkomstenbronnen, inclusief royalties, al jaren voor het overlijden van André via Melvin Producties lopen.
Roxeanne zou volgens De Vries geen recht hebben op de inkomsten uit intellectuele eigendom. Deze zouden bij akte toebedeeld zijn aan Rachel, hier kreeg Roxeanne een vergoeding van.
Alle bezittingen, ook de rechten uit intellectueel eigendom, werden toebedeeld aan Rachel Hazes, zegt Royce de Vries.
Roxeanne zou volgens de advocaat van Rachel geprobeerd hebben om Melvin Producties en de rechten uit intellectuele eigendom te verkopen. Bewindvoerder Israël schreef in 2018 in een mail dat het vennootschap 100% van haar was. "De kinderen hebben er niks over te zeggen."
Er zou meerdere malen zijn aangeboden om op een accountantskantoor alle stukken in te zien. Hier zou Roxeanne volgens advocaat De Vries geen gebruik van hebben gemaakt. Er zou volgens advocaat De Vries vooral sprake lijken van 'het onvermogen van Roxeanne om de stukken te wíllen begrijpen'.
Roxeanne zou volgens De Vries niet van haar moeder kunnen eisen dat ze zich niet langer presenteert als erfgename. Dit zou haar beperken in het beheer van de muzikale nalatenschap van haar man en de werkzaamheden die zij hiervoor verricht.
Er zou 'enkel een semantische discussie worden gevoerd' als het gaat om het gebruik van het woord erfgenaam. Dit is een korte samenvatting van de complexere rol die Rachel heeft, zegt Royce de Vries.