Dit is waarom Boer Zoekt Vrouw-boeren worden onderzocht

Entertainment
zondag, 12 november 2023 om 11:30
ontwerp zonder titel 99
Elk jaar levert Boer zoekt Vrouw een verse lichting beroemdheden op, dus we vragen ons af of dit seizoen bij de boeren hetzelfde zal zijn. Maar wie houdt eigenlijk toezicht op hun ondeugende jeugdzonden? Privédetective Sander van Betten, die eerder voor het programma heeft gewerkt, geeft Veronica Superguide een kijkje achter de schermen van deze discrete operatie.

Privédetective

Een verzwegen baby in een nabijgelegen dorp, gewelddadig gedrag en overmatig drankgebruik: dit zijn de grootste nachtmerries die programmamakers zich kunnen voorstellen bij hun kandidaten. Als een boer(in), pas nadat miljoenen kijkers kennis hebben gemaakt, onverwachte onthullingen doet zou dat het einde van het seizoen betekenen. Privédetective Sander van Betten, die in de beginjaren van Boer Zoekt Vrouw ongeveer drie jaar voor het programma werkte, vertelt hoe hij dit soort nachtmerries voorkwam bij het selecteren van kandidaten.
Sander, die ook heeft mee heeft gedaan aan misdaadseries van Peter R. de Vries, John van den Heuvel en Kees van der Spek, legt uit dat een goed overzicht belangrijk is. Natuurlijk zijn de deelnemers van shows, zoals Boer Zoekt Vrouw, volkomen vreemden. Ze vullen Googlepagina's niet met nieuws en interviews. " Producenten en zenders van alle grote 'kandidaatsprogramma's' willen weten wat voor mensen ze voor de camera trekken. Er kleeft een hoop geld aan die shows en dus ook aan die kandidaten. Als een boer halverwege het seizoen opeens een rechts- of links-extremist blijkt of al een paar keer een ex-vriendin heeft mishandeld, dan weten ze dat liever van tevoren. "

Externe partijen

Hoewel de baan zelf geheim is, wijst Sander erop dat zijn Boer Zoekt Vrouw
-boeren bij zijn komst wellicht weten dat hij een detective is en undercover
is. Volgens hem is in het kandidaatscontract vastgesteld dat fabrikant Blue Circle
“externe partijen” kan vragen om de gegevens van de boer te verifiëren.
Hij heeft ongeveer zes weken de tijd om ongeveer twintig potentiële tv-kandidaten te selecteren die verder gaan in het selectieproces. " Je maakt eerst de zoekcirkel zo groot mogelijk en werkt langzaam naar binnen toe om niet ontdekt te worden. Dus ik belde niet direct met zijn broer of beste vriend, bijvoorbeeld, maar met de buurvrouw van een familielid. "

'Liegen hoort erbij'

Soms onderbreekt iemand het gesprek met de detective meteen. " Ik deed alsof ik voor een ander programma werkte – een deelname aan Boer zoekt Vrouw moest tenslotte geheim blijven. Aan het einde van zo'n gesprek hoorde ik vaak: 'O, waar ben je ook alweer van? Waar ging dit eigenlijk over?' Zo kwam ik met een hele positieve insteek bij iemand binnen en kon ik op slinkse wijze toch aan mijn info komen. " Zichzelf onmiddellijk identificeren als privédetective kan een afschrikmiddel zijn. En dit is schadelijk voor de informatie. " Een beetje liegen hoort er gewoon bij, laten we eerlijk zijn. "
Na een dag speuren heeft heeft Sander meestal meteen een aantal boeren doorgestreept waarbij hij geen vlekken vond. Bij boeren met meerdere exen moet hij vaak wat meer onderzoek doen. Soms gebeurden er nare dingen. " Verhalen over losse handjes bij ex-vriendinnen, een kwade dronk hebben of betrokken zijn bij een uit de hand gelopen vechtpartij in de dorpskroeg. Dat soort bevindingen legde ik dan neer bij de redacteuren. Het was aan hen om een beslissing te maken en eventueel met zo'n deelnemer in gesprek te gaan, daar bemoeide ik me niet mee. Het is, zonder al te specifiek te worden, twee keer voorgekomen dat ik zo iemand uiteindelijk toch op tv zag."

'Niks van gemerkt'

Wat vinden ex-kandidaten van het programma van het speurwerk van Sander? Melkveehouder Frans Zanderink, die meedeed in seizoen 2007-2008, deelt zijn verhaal: " Ik heb nooit wat gemerkt van die detective hoor, dus dit is nieuw voor me. Maar ik snap best dat ze zo iemand inschakelden. Je wil natuurlijk niet dat een boer die fraude pleegt of iets op zijn geweten heeft, op tv komt."
Hoewel hij het belang ervan duidelijk begrijpt, vindt hij ook dat 'geheim' onderzoek een beetje overweldigend is. Want 'je kent de eigenaar aan zijn hond', zegt Frans altijd. Met andere woorden: " Loop hier even een dagje mee op het erf en je ziet meteen al of er iets loos, is. Wat voor vlees je in de kuip hebt.
" Ook bij hem verliep de screening prima … 'Geen problemen'.

Boer Zoekt Vrouw is niet de enige

Volgens Sander is Boer Zoekt Vrouw zeker niet de enige show die professionele opsporingshulp inschakelt. " Alle grote programma's die onbekende Nederlanders in de spotlights zetten, kunnen het zich niet veroorloven om geen privédetective in te schakelen. De risico's en belangen zijn te groot. Ik ken heel veel recherche-collega's die ook op deze manier in Hilversum werken. Zenders en omroepen zullen het misschien niet toegeven, maar geloof me: ze huren zeker privédetectives in. "