Hebben presentatoren inspraak in hun formats?

Entertainment
zaterdag, 18 november 2023 om 10:30
inspraak presentatoren
Presentatoren bij omroepen ontvangen over het algemeen een behoorlijke salaris voor de programmaformats die ze op televisie presenteren, maar hebben ze ook enige zeggenschap in de programma's die ze presenteren?

Het leven van een presentator

Een presentator of presentatrice zijn draait niet alleen om goed uitzien voor de camera. Het is vooral een kwestie van een stem hebben die blijft hangen. Het is het vermogen hebben om te praten alsof je met je beste vriend praat, maar dan met een publiek van duizenden of miljoenen. Dat is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd.
Denk je dat presentatoren of presentatrices gewoon opdagen, glimlachen en van scherm naar scherm huppelen? Denk dan maar nog een keertje na. Achter de schermen is het een wirwar van voorbereiding. Scripts schrijven, onderwerpen onderzoeken en natuurlijk een beetje oefenen zodat het lijkt alsof het allemaal spontaan gebeurt.
Laten we ook vooral niet vergeten dat niet alles altijd volgens plan gaat. Technische problemen, onverwachte gebeurtenissen – presentatoren of presentatrices moeten flexibel zijn en weten hoe ze moeten improviseren. Als de autocue crasht, moet je nog steeds een show draaien. Dat zal wel behoorlijk druk en stressvol zijn.
Oké, dus in de schijnwerpers staan, lijkt misschien leuk en alles, maar het brengt ook wat zweet met zich mee. Er is dus wel degelijk druk, vooral als je live bent. Kun je je voorstellen dat je moet glimlachen terwijl alles in de soep loopt? Je moet dus wel het talent hebben om je hoofd koel te houden.
En laten we het hebben over verantwoordelijkheid. Presentatoren of presentatrices hebben niet alleen de taak om de boel leuk te maken, maar ook om ethische richtlijnen te volgen. Je wilt niet dat jouw uitspraak morgen de krantenkoppen haalt. Je zou er zelf niet een-twee-drie overdenken, maar de uitspraken van een presentator of presentatrice heeft meer invloed dan je denkt. Ze kunnen trends beïnvloeden en natuurlijk ook bepaalde onderwerpen. Het werk van een presentator of presentatrice is, dus allemaal niet zo makkelijk als het lijkt.

Hoeveel inspraak hebben presentatoren?

Een succesvol programma op de Nederlandse televisie is natuurlijk niet volledig zonder een goede gepassioneerde presentator die veel van zijn werk houd, maar heeft zo'n persoon eigenlijk ook inspraak in de vormgeving van het programma zelf? Tv-expert Tina Nijkamp legt in haar column voor Veronica Superguide
uit dat dit afhangt van de duur van de betrokkenheid van de presentator bij een bepaald format. " Een beginnende presentator met een vast contract heeft minder inspraak in het programma dat hij of zij maakt. "
Kan een presentator eigenlijk weigeren deel te nemen aan een programma waar hij of zij geen interesse in heeft? Tina Nijkamp heeft daar ook wel een antwoord op. "Werk je bij John de Mol, dan word je heel goed betaald en kun je om die reden niet zomaar alles weigeren" , legt ze uit. " Wendy van Dijk verdient meer dan een miljoen euro per jaar, die kan niet al te vaak nee zeggen. "
De columniste verduidelijkt dat presentatoren zonder vast contract, die al bekend zijn of voldoende financiële middelen hebben, over het algemeen meer invloed hebben op de vormgeving van programmaformats. " Die kunnen kiezen wat ze willen. André van Duin doet alleen dingen waar hij een goed gevoel bij heeft. Net als Matthijs van Nieuwkerk en Huub Stapel. Laatstgenoemde wordt veel gevraagd, maar heeft ook andere werkzaamheden, dus zegt hij niet op elk aanbod ja."