Kees van der Spek openhartig over paniekaanvallen door duivel

Entertainment
door Sophie
vrijdag, 01 september 2023 om 11:46
kees van der spek paniekaanvallen duivel
Kees van der Spek kwam op bezoek in het programma van Beau van Erven Dorens . Hij vertelt hier over de mooie, maar ook minder mooie momenten uit zijn gelovige kindertijd.

De kindertijd van Kees van der Spek

Kees van der Spek gaat in het programma Casa di Beau, de nieuwe versie van Isola di Beau , het gesprek aan met Beau van Erven Dorens over zijn jeugd. Kees van der Spek is ongeveer 26 keer verhuisd in zijn leven en woonde onder andere in Suriname met zijn ouders. Ook woonde hij in Israël, Duitsland en Burundi. Toen hij zeventien was is hij weer in Nederland gaan wonen. Hij is erg gelovig opgevoed door zijn ouders en ze gingen dan ook regelmatig naar de kerk. Hier heeft hij twee keer een exorcisme meegemaakt dat veel impact op hem heeft gehad.
"Je moet je voorstellen, je bent een jochie van 12 of 13. We waren toen in de binnenstad in Paramaribo" , vertelt Kees aan Beau. "Daar heb je die Evangelische Broedergemeente en die preek ging over de duivel. En tijdens het eindgebed begon er opeens iemand te krijsen." Kees zit in de kerk en zit het gebeuren, de vrouw begint te krijsen en over te geven. "En die wordt naar voren getrokken en die stort zich ter aarde" , gaat Kees verder. "En die dominee die ging echt schreeuwen: 'Duivel, ga eruit, ga eruit."

Vijf jaar paniekaanvallen

Deze gebeurtenis heeft erg veel impact gehad op het leven van Kees van der Spek. "Dus ik was altijd vanaf dat moment dus best wel bang van: dat kan iedereen overkomen. Het kan mij ook overkomen."
Nadat hij Suriname verlaat, begint hij toch erg veel last te krijgen van deze toch wel traumatische gebeurtenis. Na zijn middelbare school, voelde hij de paniek weer opkomen. "Toen stond ik in een keer in de bar en daar speelden ze video's. Een soort horrorfilm ook met een exorcist. Ik keek daarnaar en toen voelde ik het weer terugkomen. En daar heb ik vijf jaar last van gehad. Gewoon angstaanvallen. Paniek."
Deze periode was zelfs zó heftig voor Kees, dat hij het zelfs een 'depressieve periode' noemt. Ondanks alles heeft hij toch geen professionele hulp gezocht, uit angst dat hij letterlijk voor gek verklaard werd. "Zometeen gaat hij het bevestigen en dan ben ik echt gek."
Kees heeft wel geprobeerd een oplossing te zoeken, om zichzelf van deze angsten te kunnen genezen. Hij durfde namelijk niet meer door een tunnel te rijden, maar besloot het gevaar aan te gaan. Hij was bang dat hij door een paniekaanval flauw zou vallen in een tunnel en dan tegen de rand aan zou rijden. "Dan ben ik dood."
Hij besloot daarom om tien keer door de tunnel heen te rijden, om zichzelf te bevrijden van deze angst. "En weet je wat het allermooiste is hiervan? Ik ben daarna gelukkiger geworden."
Een bijzonder gesprek bij Beau in de villa. Hij ging eerder al het gesprek aan met Bridget Maasland , over de zware tijd na haar relatie met André Hazes .