Koning Willem-Alexander uit dankbaarheid tijdens troonrede

Entertainment
door Indy
dinsdag, 19 september 2023 om 14:59
willem alexander troonrede
Vandaag hield Koning Willem-Alexander zijn tiende troonrede. Hierin vertelde hij onder andere dat er nog werk aan de winkel is binnen de Nederlandse economie om ervoor te zorgen dat iedereen genoeg geld heeft om van te leven. Hij keek ook terug op de moeilijke momenten in Nederland, maar benadrukte ook positieve ontmoetingen en bezoeken.

Geen grootse plannen

Aan het begin van zijn toespraak keek Willem-Alexander terug op zijn tiende troonrede. De koning voelt zich dankbaar en benadrukt vooral dat we moeten zorgen voor dingen die onze samenleving bij elkaar houden, zoals ervoor zorgen dat iedereen dezelfde kansen heeft en dat iedereen een fatsoenlijke plek verdiend om te wonen. Ook moeten we volgens hem samen discriminatie en uitsluiting tegengaan.
De troonrede was dit jaar wat terughoudend. Er werden niet veel nieuwe grote plannen voorgesteld. Het huidige kabinet is demissionair en het mag daardoor geen nieuwe, grote beslissingen nemen. Partijen zijn vooral bezig met de verkiezingen voor de Tweede Kamer in november.

Miljoenennota

Minister Sigrid Kaag van Financiën zal de miljoenennota presenteren, maar deze zal nog niet veel nieuwe beleidsplannen bevatten. Het is een 'beleidsarme' begroting, omdat de coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie is gevallen. Toch kunnen de regering en het parlement nog steeds nieuwe plannen maken, bijvoorbeeld om mensen met lagere inkomens te helpen.
Er zijn al veel details uitgelekt over de begroting van volgend jaar, waaronder extra geld om armoede te bestrijden en hogere toeslagen voor gezinnen. Dit moet worden betaald door rijkere mensen meer belasting te laten betalen en door de prijzen van alcohol en tabak te verhogen.
De gelekte informatie voorspelt ook dat mensen volgend jaar gemiddeld meer geld zullen hebben om uit te geven, maar dat de staatsschuld iets zal dalen. De plannen worden de komende dagen besproken in de Tweede Kamer, waar politieke partijen hun zegje kunnen doen. Premier Mark Rutte zal later reageren op de discussies.