Ophef rondom Tim Hofman: 'Het is niet fraai'

Entertainment
dinsdag, 31 oktober 2023 om 16:16
ontwerp zonder titel 50
Tim Hofman is vaak kritisch op anderen, maar hoe betrouwbaar is hij zelf eigenlijk? Lars Duursma, de bekendste communicatie-expert van ons land, twijfelt aan de betrouwbaarheid van de presentator.

Op de vingers getikt

Lars Duursma ligt in conflict met Tim Hofman. Aan het begin van de maand heeft hij de presentator op de vingers getikt, omdat hij een realityshowkandidaat onterecht beschuldigde van aanranding. Bovendien betrapte hij Tim op het snel verwijderen van tweets.
De communicatie-expert heeft weinig vertrouwen in Tim. " Hij werpt zich altijd heel snel en vaak op als een strijder tegen onrecht. Maar ja, hij creëert zelf ook wel eens dat onrecht en dan doet hij vervolgens alsof zijn neus bloedt en dat hebben we hard gemaakt bij een deelnemer aan een realityprogramma" , vertelt hij in de podcast De Communicado’s .
Naar aanleiding van de aantijgingen volgde er een kleine rectificatie, maar de video met de beschuldigingen laat Tim online staan. Inmiddels is de video al een half miljoen keer bekeken. " Sinds bekend is dat hij dus geen aanrander is, hè. Dat is even belangrijk om erbij te zeggen. Een half miljoen sinds bekend is dat hij geen aanrander is ", zegt medepresentator Victor Vlam.

Drie waarnemingen

Lars deelt drie waarnemingen die hij heeft over Tim. " Eén: Tim Hofman wijst alleen naar anderen. Hij is voor mij een beetje het equivalent van wat vroeger Mark van Bommel was. Die was flink mensen neer aan het schoffelen als voetballer. Maar als dan iemand in de buurt van hem kwam, dan duikelt hij over het gras, van: kijk eens wat mij nu is overkomen hier . "
Hij gaat verder: "E n dat vind ik eigenlijk ook bij Tim Hofman. Continu is hij bezig met de anderen. En hij zegt ook in zijn Twitter-draadje van: ‘Ja, maar de producent is fout, RTL is fout en zo.’ En dan denk ik: ja dat klopt, hebben wij ook gezegd, maar dat neemt niet jouw eigen verantwoordelijkheid weg om ook iets te doen ."

Halve Jezus

Victor gaat mee met de kritiek van zijn collega. " Wat vooral opmerkelijk is natuurlijk, is dat hij zelf zich ook wel profileert als een soort van halve Jezus. Iets meer verantwoordelijkheid nemen past daar dan ook wel bij." Lars vult Victor aan: " Dat deed Jezus ook. Observatie twee: als je oude tweets heimelijk begint weg te halen, dan ben je af. Volgens hem zag je toen ook dat de discussie op Twitter begon te veranderen. "Van: Tim Hofman is nu gewoon iemand die eerst zegt dat hij niets fout heeft gedaan en vervolgens blijkt dat hij die ochtend zelf heimelijk tweets is gaan weghalen. Dat is niet zo handig. "
En hoe zit het met observatie drie? " De werkwijze van Tim werkt ook tegen zichzelf. Wat ik regelmatig zie bij Tim is dat hij ergens aandacht aan besteedt en dan hoopt hij dat er naar aanleiding daarvan meer mensen gaan reageren. Dat deed hij bijvoorbeeld bij zijn programma over Gijs van Dijk. Dat was eigenlijk een halffabrikaat. "
"Dit had hij reeds online geplaatst in de hoop op een groter bereik" , vertelt Lars. " Toen kwam aan het einde wel heel erg duidelijk de oproep van: ‘Kom met meer dirt, kom met meer dirt, dan kan ik in de toekomst ook nieuwe afleveringen hierover maken. '"

Niet fraai

En volgens Lars kunnen we ook dirt vinden over Tim Hofman. " Dat is een fenomeen dat kennelijk inderdaad zo werkt, want wij hebben kritiek geuit op Tim Hofman, en ineens beginnen van alle kanten mensen mij te benaderen van: ‘Goed dat je hier aandacht aan besteedt, maar wist je dit ook? '"
Volgens Lars beginnen zelfs advocaten hen te benaderen met verhalen van cliënten die hetzelfde is overkomen. " Er gaat een aardige beerput over, over de werkwijze van Tim Hofman. Als daar maar een fractie van klopt, dan is het niet fraai", concludeert Lars.
Het is niet de eerste keer dat Tim wordt afgekraakt. Eerder deze maand kreeg hij de volle laag in Vandaag Inside .