Voorzitter NPO reageert op terugkomst Matthijs van Nieuwkerk

Entertainment
door Indy
donderdag, 05 oktober 2023 om 10:49
powned biedt matthijs van nieuwkerk een kans op tv hij is altijd welkom
Komt Matthijs van Nieuwkerk nog terug op televisie? Frederieke Leeflang, bestuursvoorzitter van de NPO, kan daar kort over zijn. In de Volkskrant vertelt ze hoe de presentator een kans maakt om ooit nog terug te verschijnen op tv.

Angstcultuur

Vorig jaar november schreef De Volkskrant naar aanleiding van een onderzoek een artikel over het grensoverschrijdend gedrag van Matthijs. Hiervoor hebben zij meer dan vijftig werknemers gesproken. Het kwam erop neer dat er voornamelijk ‘extreme woede-uitbarstingen en publieke vernederingen’ plaatsvonden. Wat er uiteindelijk voor zorgde dat tig mensen uitvielen.
De maanden na de publicatie leefde Matthijs onder de radar. Het zou nu in ieder geval al een stuk beter gaan met Matthijs. De presentator zou werken aan zichzelf en het proces dat het bericht met zich mee heeft gebracht.

Terugkeren op televisie op voorwaarden

Frederieke heeft voorlopig een streep gehaald door de terugkeer van de presentator bij de publieke omroep. Ze vindt dat hij nog niet terug op tv kan. “Voor de zomer is mij gevraagd of Matthijs van Nieuwkerk kon terugkomen in een programma van de publieke omroep. Vanaf dag één heb ik gezegd dat het uitgangspunt is dat iedereen mag terugkomen. Maar er zijn drie voorwaarden.”
De drie voorwaarden zijn: het afwachten van het onderzoek naar de werkcultuur, het waarborgen van veiligheid op de werkvloer en er moet sprake zijn van een reflectief vermogen. “Op basis van deze voorwaarden heb ik gezegd dat Matthijs van Nieuwkerk nog niet kan terugkomen” , zegt Frederieke

Nazorg voor gedupeerden

Matthijs is zich, volgens Frederieke, ervan bewust ‘dat hij zich niet zo had moeten gedragen, en dat hij dat in de toekomst ook niet meer moet doen'.
Daarnaast moet Matthijs gaan nadenken van haar over hoe hij omgaat met de mensen die last hebben gehad van zijn gedrag. Ook moet de publieke omroep nazorg bieden. “Dat is belangrijk” , zegt Frederieke.
“Als mensen tussen wal en schip zijn geraakt, zijn vermorzeld, trauma’s hebben, hun baan hebben verloren en hun droom in duigen hebben zien vallen, dan moeten wij daar wat mee doen. Mensen kunnen verschillende dingen nodig hebben: een excuus, begeleiding naar nieuw werk.”