Werkstraf voor maker deep-fake video Welmoed Sijtsma

Entertainment
vrijdag, 20 oktober 2023 om 15:36
ontwerp zonder titel 11
Het Openbaar Ministerie heeft donderdag een eis ingediend voor een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden tegen een 39-jarige man uit Amersfoort. Hij wordt ervan beschuldigd een pikante deepfake-video te hebben gemaakt met WNL-presentatrice Welmoed Sijtsma in de hoofdrol.

Pikante deepfake video

De verdachte, O.K., maakte gebruik van deepfake-technologie om het gezicht van Welmoed Sijtsma te plaatsen op dat van een pikante actrice die betrokken was bij expliciete scènes met een man. Volgens het Openbaar Ministerie zijn de gemanipuleerde beelden bijna niet te onderscheiden van echte opnames. Dit feit maakt de zaak juist ernstiger en draagt bij aan verzwarende omstandigheden, zoals benadrukt door de officier van justitie.
" Het is bijzonder ingewikkeld om je hiertegen te verweren. Het is vernederend en kwetsend. " Bovendien zorgt het gegeven dat Welmoed een bekende Nederlander is, ervoor dat de officier de zaak als ernstiger beschouwt. Hierbij benadrukte hij dat ze zowel persoonlijk als professioneel schade heeft ondervonden.

Programma

De video werd na verloop van tijd overgenomen door andere websites en kwamen tercht in WhatsAppgroepen. De officier: " Dit filmpje gaat nooit meer weg. " Volgens hem voelt Welmoed zich " aangerand en slachtoffer van een zedendelict ".
De presentatrice werd geconfronteerd met de video nadat deze op Instagram was ontdekt, wat haar ertoe bracht om aangifte te doen. In haar NPO3-serie W elmoed en de pikantefakes
, die vorig jaar werd uitgezonden, ging ze op zoek naar de maker van de video. Met de hulp van een IT-onderzoeker slaagde ze erin om K. te traceren.
Tijdens het onderzoek kwam aan het licht dat K. meerdere vergelijkbare video's had vervaardigd, waarbij hij de gezichten van Amerikaanse actrices in pikante materiaal had geplaatst. Het Nederlands Forensisch Instituut slaagde erin de originele beelden te identificeren.

Het was 'willekeurig'

Tijdens de zitting trachtte K. uit te leggen dat hij de video's creëerde om te zien of hij hiertoe in staat was en/of anderen zijn bekwaamheid konden waarderen. Hij beweerde dat hij nooit had overwogen dat hij daarmee anderen ernstige schade zou toebrengen. " Ik heb er niet over nagedacht. "
Na de ontstane commotie als gevolg van de video met Welmoed, begon hij in te zien dat zijn gedrag verkeerd was. Hij heeft haar een excuusbrief geschreven, en volgens zijn advocaat heeft ze deze excuses aanvaard. K. beweert dat zijn keuze voor de WNL-presentatrice 'willekeurig' was.