Ali B veroordeeld voor zedenfeiten: twee jaar cel voor verkrachting en poging tot verkrachting

Entertainment
door Sophie
vrijdag, 12 juli 2024 om 15:31
bizar verhaal huisfeest ali b
Ali B is vandaag veroordeeld tot twee jaar cel voor de verkrachting van Naomi en de poging tot verkrachting van Ellen ten Damme.

De slachtoffers en hun verhalen

In een zaak die veel media-aandacht heeft gekregen, zijn de beschuldigingen tegen Ali B behoorlijk schokkend. Jill Helena, voormalig deelnemer van 'Team Ali' bij The Voice of Holland, beweert dat Ali haar in mei 2018 heeft aangerand. Ze verklaart dat hij haar naar een afgelegen bospad heeft gebracht en geprobeerd heeft haar te zoenen en betasten. Uit angst zegt ze hem uiteindelijk te hebben bevredigd. Dit incident vond plaats nadat hun affaire al voorbij was en tegen haar wil in.
Een andere vrouw uit Heiloo beweert dat Ali B haar in augustus 2018 heeft verkracht en aangerand tijdens een schrijverskamp. Ellen ten Damme gaf een verklaring dat Ali B haar heeft verkracht in een hotel tijdens de opnames van 'Ali B en de Muziekkaravaan'. Ondanks haar duidelijke verklaring, heeft Ellen geen formele aangifte gedaan, maar het Openbaar Ministerie besloot toch tot vervolging.
Tijdens de rechtszaak kwam ook Birgit Schuurman naar voren als getuige. Ze beweerde dat Ali haar in een lift tegen de muur drukte en zijn tong in haar mond duwde, hoewel ze geen aangifte heeft gedaan.

De rechtszaak en verdediging van Ali B

De rechtszaak tegen Ali B duurde drie dagen, vol ontkenningen en afleidingsmanoeuvres van zijn kant. De zaak werd nog sensationeler toen bleek dat Ali, zonder zijn advocaat in te lichten, Michael Ruperti en Khalid Kasem had gevraagd om de slachtoffers te overreden tot een mediation-gesprek.
De advocaat van Ali, Bart Swier, had eerder aangegeven dat Ali in hoger beroep zou gaan als hij schuldig werd bevonden. Op de laatste dag van de zitting was Ali niet aanwezig in de rechtbank.

Uitspraak rechtbank Haarlem

Vandaag deed de rechtbank van Haarlem uitspraak over de beschuldigingen tegen Ali B. Het Openbaar Ministerie had een celstraf van drie jaar geëist voor vier zedenfeiten met drie verschillende vrouwen, waaronder twee aanrandingen en twee verkrachtingen.
De rechtbank achtte Ali schuldig aan een verkrachting en een poging tot verkrachting. Het incident met Naomi werd gedetailleerd en geloofwaardig bevonden, ondanks dat er geen directe getuigen waren voor de aanranding. Jill Helena's verhaal werd niet voldoende bewezen geacht, ondanks haar consistente verklaringen. De poging tot verkrachting werd wel bewezen.

Twee jaar cel voor Ali B

De rechtbank stelde vast dat Ali zijn eigen behoeften boven alles stelde en geen respect had voor de slachtoffers. Ondanks zijn status als bekende Nederlander, durfden de slachtoffers hun verhaal te doen, wat de rechtbank moedig noemde.
Uiteindelijk veroordeelde de rechtbank Ali B tot twee jaar gevangenisstraf voor verkrachting en poging tot verkrachting, ondanks zijn beweringen dat hij al publiekelijk was veroordeeld. De rechtbank vond een onvoorwaardelijke gevangenisstraf op zijn plaats gezien de ernst van zijn daden.