Dit is de winnaar van Expeditie Robinson 2023

Entertainment
door Indy
maandag, 18 december 2023 om 10:42
winnaar expeditie robinson 2023
Gisterenavond was het eindelijk zo ver: de zenuwslopende finale van Expeditie Robinson. De drie finalisten Willem Voogd, Guido Spek en Ilse Paulis namen het na 35 dagen tegen elkaar op in de slotproeven. Er kan natuurlijk maar een winnaar uit het spel komen. Wie is er naar huis gegaan met de felbegeerde titel 'Robinson 2023'.

De proef der proeven

Op het winnaarseiland in Maleisië bereiden de drie zich voor op de allesbepalende finale. Ze maken zich klaar om de proef der proeven aan te gaan om de titel 'Robinson 2023' te veroveren. Acteur Guido Spek kan haast niet geloven dat hij écht in de finale zit. “Wie had kunnen dromen dat ik hier 35 dagen zou zijn?” Ook sporter Ilse Paulis kan niet wachten om de laatste proef aan te gaan. “ Ik heb er zin in en ik ben er klaar voor!”
Als het drietal aankomt bij de finaleproef, wordt de spanning gelijk goed merkbaar onder de kandidaten. Acteur Willem Voogd denkt bij het zien van de immense stellage gelijk aan apenkooien. “Dit is echt een indrukwekkend bouwwerk.” Presentatoren Art Rooijakkers en Nicolette Kluijver leggen aan de kandidaten uit hoe de proef in zijn werk gaat. Het parcours is een samenstelling van eerdere proeven. Aan het einde van het parcours moeten de finalisten een bal in het vuur laten vallen. Wie het snelst alle doelen met de katapult raakt, wint de finaleproef.

De finale

Nog een extra element: er moet een waterstroom van het begin tot en met het einde van het parcours lopen. De kandidaten beginnen ieder dan ook met het bouwen van een rij gootjes aan het begin van de waterstroom. De waterbrug van Willem blijkt niet waterdicht te zijn en het water lekt er aan alle kanten uit. Ook bij Ilse loopt het proces niet op rolletjes. “Ik blijf maar klungelen met die stukken en ik raak gefrustreerd.” Guido gaat als een speer en begint als eerste met de tweede waterbrug. Ook de puzzel heeft hij binnen no time af. Als Willem ziet dat Guido een flinke voorsprong heeft, raakt hij gedemotiveerd. "Ik móet hem inhalen.”
De paniek begint bij Willem steeds meer toe te slaan, ondanks dat hij al een flinke inhaalslag heeft gemaakt. Het water stroomt bij Guido twee keer zo hard als bij hem. “Dit is helemaal ruk. Ik zie hem al over de loopburg lopen en ik denk: ‘Dit is niet meer in te halen’.” En daar bleef het niet bij: Willem moest weer helemaal terug naar het begin om meer water te halen. Ondertussen staat Guido al in de aanslag bij de katapult. Hij maakt zich het meest zorgen over dit onderdeel. “Ik heb dit niet geoefend.”
Maar al gauw schiet Guido, na een aantal mislukte schoten, raak. Ilse, die inmiddels een flinke achterstand heeft opgelopen, geeft niet op. “Ik blijf gewoon doorgaan, je weet het nooit.” Tijdens het tweede rake schot van Guido staat hij nog steeds alleen op het platform.

Robinson 2023

Willem heeft zijn waterstroom gemaakt en mag ook beginnen met schieten. Al gauw raakt hij twee van de doelen. En dan wordt het spannend: de twee acteurs staan plotseling gelijk. "Ik moet mijn laatste doel snel raken” , zegt Guido. Hij mikt, maar mist het derde doel. Nicolette moedigt de finalisten aan. “De spanning is om te snijden. Ik houd mijn adem in.”
Het duurde niet lang meer voor Willem het derde doel raakt en hiermee het finalevuur ontbrandt. “Willem is Robinson 2023!” , schreeuwt Nicolette. Vol trots en blijdschap ontvangt Willem de trofee: “Dit is bizar. Ik ben zo blij dat ik eindelijk mag zeggen dat ik de winnaar ben. Het was een fantastisch avontuur.”