Thijs Römer in de rechtbank: 'Ik ben wel een grens over gegaan'

Crime
door Tika
dinsdag, 25 juli 2023 om 16:38
thijs romer in de rechtbank ik ben wel een grens over gegaan
Vandaag komt de rechtszaak tegen Thijs Römer voor in de rechtbank in Assen. De acteur wordt beschuldigd van drie online zedendelicten. De vrouwen, die destijds tussen de 14 en 16 jaar waren, hebben zich vorig jaar uitgesproken over de gebeurtenissen die tussen 2015 en 2017 plaats vonden. Vandaag zullen twee van hen ook aanwezig zijn. Het derde vermeende slachtoffer heeft haar advocaat gevraagd namens haar te spreken.

Online zedendelicten Thijs Römer

De BOOS-aflevering rondom de Voice heeft wat aangewakkerd. Voor een 20-jarige vrouw was dit het laatste zetje om zelf ook een openbaring te doen. Dit deed ze vorig jaar via Twitter. Ze beschuldigde Thijs van grensoverschrijdend gedrag. Op dat moment was ze zelf nog maar veertien jaar. De acteur keerde ook naar Twitter en schreef: 'Het verhaal over een toentertijd 14-jarig meisje waarmee ik grensoverschrijdend contact zou hebben gehad, gaat mij als vader van een tienerdochter en weldenkend mens echter een brug te ver'. Later liet ze weten toch spijt te hebben van de manier waarop ze het aanpakte, maar niet van de inhoud. Uiteindelijk heeft ze daarom ook aangifte tegen hem gedaan.
Het Openbaar Ministerie liet afgelopen november weten dat ze de acteur zullen vervolgen voor de delicten die een aantal jaar terug plaats vonden. Het contact wat Thijs met de destijds minderjarige vrouwen, was alleen maar online.

'Ik ben een grens over gegaan'

Naast Thijs, twee van de drie vermeende slachtoffers, 33 journalisten is ook rechtbankverslaggever Saskia Belleman aanwezig. Zij houdt mensen buiten de rechtbank op de hoogte. "Ik vind nu dat ik wel een grens over ben gegaan. Zij was 14, ik veel ouder en ook nog een bekende acteur. Dat heb ik toen niet in 't oog gehad",
zei de acteur. Saskia laat weten dat de meiden meerdere foto's, waar hij zonder kleding op staat, van de acteur hebben ontvangen.

Mentor

Na de zitting heeft Thijs bekend dat hij grensoverschrijdende gesprekken met de meiden heeft gevoerd, maar deze waren volgens hem alleen maar 'technisch'. Naar eigen zeggen raakte hij niet opgewonden van de gesprekken en zag hij zichzelf als een soort mentor. Dat hij foto's van zichzelf naar de slachtoffers heeft gestuurd, blijft hij ontkennen.

Straf

Twee van de drie vrouwen eisen 4.000 euro schadevergoeding en de ander vraagt 5.500 euro. Dat laatste bedrag is inclusief vergoeding van therapie en reiskosten daarheen. Daarnaast eist OvJ Mous een werkstraf van 240 uur, 90 dagen gevangenisstraf waarvan 89 voorwaardelijk met een proeftijd van één jaar, laat Saskia Belleman weten. Ook "moet Thijs Römer zich verplicht onder behandeling stellen bij De Waag", vertelt ze.