Angela de Jong over nieuwe docusoap Jan Smit: 'Onsympathiek'

Entertainment
woensdag, 20 september 2023 om 9:15
ontwerp zonder titel 10
Het is al gek dat de NPO plek vrij maakt voor een docusoap, over de nieuwe hobby van Jan Smit . Maar de zanger wordt daar ook iedere minuut onsympathieker, schrijft Angela de Jong .

Docusoap Jan Smit flop

Jan Smit krijgt een docusoap op NPO 1 dat elke maandag te zien valt: Volendam, een dorp in de Eredivisie . " Is het niet een dochter of neefje dat aan een bijbaantje moet worden geholpen, dan is het wel een peulenschilletje voor een BN’er om bij de omroepbazen te regelen dat hij een eigen docusoap krijgt als hij een nieuwe hobby heeft ", schrijft Angela in haar column. Bekende Nederlander Jan Smit was al zanger en presentator, maar sinds kort is hij ook voorzitter van de plaatselijke voetbalclub in Volendam en heeft daar hele grote plannen mee.
Jan Smit verdient al flink met zijn optredens, maar toch zoekt hij er een nieuwe hobby bij. " En iemand bij de publieke omroep heeft in al zijn wijsheid besloten dat het een goed idee is om daar zes weken lang 45 minuten kostbare zendtijd aan te besteden. Op primetime natuurlijk", schrijft Angela. " We weten allemaal: als de nieuwe voorzitter Pietje Keizer had geheten, was dat nooit gebeurd. Dan zou het plan afgewezen zijn met als argument dat de kijker hier niet op zit te wachten ." De kijkcijfers bewijzen wel inderdaad dat de serie een flop is. Maandag keken er 249.000 mensen, naar de docusoap van Jan Smit.

Jan Smit heeft grote plannen

Met slechte kijkcijfers is het de vraag of het wel goed is voor het imago van Jan Smit. Maar ondanks dat fantaseert Jan met zijn getrouwen over een Europees voetbal en een nieuw stadion in de vorm van een enorm schip, bij de ingang van het dorp. " Als een soort machtsdronken Napoleon beklimt hij voor de camera’s alvast een bult aarde om aan te wijzen waar het ding moet komen
", schrijft Angela. Onderweg naar dat alles, is een deel van de vrijwilligers ontslagen en is Jan druk bezig met het handen schudden van nieuwe sponsoren. " Als Jan zo doorgaat, heeft hij straks zijn megalomane stadion, maar blijven de tribunes leeg ", schrijft Angela.

Vreemdgaand Volendam

Inmiddels weten we wel dat de mannen uit Volendam niet te vertrouwen zijn en allemaal vreemdgaan. Nick Schilder is niet trouw aan zijn vrouw Kirsten, Simon Keizer zou het doen mét Kirsten en Jan Smit gaat ook vreemd . Laten we ook vooral Jan Dulles niet vergeten, waarvan het nieuws naar buiten kwam dat hij vreemdging en hij een dag later trouwde met Caroline Mol .