Matthijs van Nieuwkerk voorlopig niet welkom bij RTL: 'Verkeerd ingeschat'

Entertainment
door Lois
maandag, 05 februari 2024 om 15:15
matthijs van nieuwkerk 6499bad4d42fe
RTL en presentator Matthijs van Nieuwkerk stellen hun samenwerking uit. Tot die conclusie zijn ze gezamenlijk dit weekend gekomen. Dat betekent dat de voorgenomen programma’s in elk geval voorlopig niet door zullen gaan.

Matthijs van Nieuwkerk

Matthijs is een Nederlands televisiepresentator en voormalig journalist. Hij is vooral bekend als de voormalige presentator van het populaire Nederlandse televisieprogramma "De Wereld Draait Door".
Vorige week presenteerde de Commissie-Van Rijn het onderzoeksrapport grensoverschrijdend gedrag bij de publieke omroep. Een dag nadat het rapport verscheen, zei omroepbaas Suzanne Kunzeler van BNNVARA in een interview met de Volkskrant, dat die omroep ernstigere meldingen over Van Nieuwkerk had gekregen. Zo zei Kunzeler gehoord te hebben dat Van Nieuwkerk in zijn tijd als presentator van De Wereld Draait Door een medewerker bij de keel had gegrepen en tegen de muur had gedrukt.

Grensoverschrijdend gedrag

Matthijs zelf ontkent deze verhalen in een brief aan zijn redactie. "Ja, ik was verbaal intimiderend, ik heb daarbij grenzen overschreden, maar ik heb nooit iemand over een tafel getrokken, ik heb nooit iemand in zijn gezicht gespuugd, ik heb nooit iemand bij de keel gegrepen of op de grond gewerkt." Na de nieuwe beschuldigingen, ook van grensoverschrijdend gedrag vanwege een affaire met een medewerkster, twijfelden diverse experts of een terugkeer op tv verstandig zou zijn.

Onterecht

Matthijs zelf noemt de impact van Kunzeler's uitspraken 'vernietigend' en voelt zich machteloos tegenover het onterechte beeld dat is ontstaan. Hij overweegt een rechtszaak wegens smaad en laster, maar ziet ook de mogelijke negatieve impact op het bredere gesprek over een veilige werkomgeving voor televisiemedewerkers. Hij vond het goed om een tweede kans te krijgen bij RTL, iets wat hij ‘met liefde aangreep’. "Maar ik wil RTL niet dwarsbomen in die missie door de grote nieuwe smet die er nu publiekelijk op mij rust."
Directeur Content van RTL, Peter van der Vorst: "We dachten dat Matthijs dit voorjaar een nieuwe start kon maken. De timing hebben we verkeerd ingeschat. Dit is niet het moment voor Matthijs om terug te keren op tv. Tot die conclusie zijn we na intensieve gesprekken dit weekend gekomen. We bepalen op een later moment hoe en wanneer RTL en Matthijs met elkaar verder gaan."