Talpa reageert op VI-rel: 'Wij zijn tegen elke vorm van racisme'

Entertainment
door Lois
donderdag, 11 april 2024 om 14:32
johan derksen
Talpa Network is 'tegen elke vorm van racisme'. Dat zegt het mediabedrijf naar aanleiding van uitspraken die Johan Derksen dinsdagavond in 'Vandaag Inside' deed over politicus Habtamu de Hoop.

Johan Derksen Habtamu de Hoop

Johan Derksen zei in 'Vandaag Inside' dat De Hoop geen Fries is, omdat hij daar niet geboren is, zoals Johan zelf 'geen Surinamer is'. Daarover ontstond veel discussie omdat de woorden van de analist racistisch zouden zijn. Wilfred Genee reageerde op de ophef door te suggereren dat Derksen misschien simpelweg niet bekend is met Habtamu. "En ook een beetje de 'ouderdomheid', laat ik het daar op houden."
Derksen zelf reageerde op de ontstane commotie door te stellen dat Nederland "volkomen doorslaat" en dat hij zich er "niet druk om hoeft te maken".

Redactionele vrijheid

Johan benadrukte dat alleen de rechter en John de Mol het recht hebben om over hem te oordelen. Het blijft echter onbekend of Talpa Network met Derksen heeft gesproken naar aanleiding van zijn uitspraken.
John de Mol, eigenaar van Talpa Network, legt uit dat Vandaag Inside een programma is waarin de presentatoren en hun gasten een grote mate van redactionele vrijheid hebben om hun persoonlijke mening naar voren te brengen en uitspraken te doen. Dat doen zij in de setting van een livetalkshow, waarbij de inhoud niet van tevoren wordt afgestemd of gerepeteerd. "De gespreksonderwerpen zijn altijd geïnspireerd op actuele gebeurtenissen. Dat is de kracht en de kwetsbaarheid van deze formule."

Tegen racisme

"Het maakt dat met regelmaat uitspraken worden gedaan waarop reacties ontstaan. Deze reacties worden dan vaak de volgende uitzending(en) besproken en door de heren of hun gasten van commentaar voorzien en/of van meerdere kanten belicht. Dat is ook gisteren het geval geweest", vervolgt het mediabedrijf. "Talpa Network heeft er om deze reden voor gekozen de uitzending van gisterenavond af te wachten en niet direct te reageren. Het spreekt voor zich dat ook wij tegen elke vorm van racisme zijn."