Bewoners demonstreren tegen de sluiting van Peter Gillis' park

Entertainment
vrijdag, 08 december 2023 om 9:30
ontwerp zonder titel 2023 12 07t154142429
De inwoners van Oostappen Vakantiepark Prinsenmeer, eigendom van Peter Gillis, laten zich niet gemakkelijk verslaan. Op donderdagochtend voert een groep bewoners een demonstratie tegen het besluit om het park in Ommel, Noord-Brabant, te sluiten. Een aantal van hen heeft zelfs de auto van de wethouder ingesloten.

Bewoners in paniek

Afgelopen woensdag heeft de gemeente Asten aangekondigd dat Peter Gillis zijn vakantiepark in Ommel onmiddellijk moet sluiten vanwege 'een langdurig patroon van herhaalde overtredingen van de regels'. Een van de overtredingen betreft illegale permanente bewoning op Prinsenmeer.
De gemeente heeft deze bewoners al in oktober gewaarschuwd dat ze elders woonruimte moeten zoeken, maar de gemeente kan hen daar niet bij ondersteunen. Nu Oostappen verplicht is om het gebruik van het park definitief te staken, bestaat de kans dat deze bewoners binnenkort zonder gas, water en elektriciteit zitten. Ze lopen het risico om binnen twee dagen dakloos te worden.
Bewoners worden overvallen door paniek, aangezien ze beweren niets te weten over vermeend misbruik van het park voor mogelijk criminele activiteiten. Beelden van wanhopige demonstranten bij het gemeentehuis van Asten, waar een groepje de auto van wethouder Leon van de Moosdijk insluit, worden gedeeld door Omroep Brabant . Uiteindelijk werd er zo een gesprek afgedwongen en sinds vanochtend zijn vijf bewoners van Prinsenmeer aanwezig in het gemeentehuis, aldus de omroep.

Inspecties park

Het Bibob-onderzoek, dat vertrouwelijk is, beperkt de gemeente in het vrijgeven van details over de inhoud ervan. Dit type onderzoek beoordeelt of er aanzienlijk gevaar bestaat dat een vergunning wordt misbruikt voor criminele activiteiten.
Gedurende de afgelopen maanden zijn er diverse inspecties uitgevoerd op het vakantiepark, waarbij alle chalets onder de loep zijn genomen. Op 3 oktober is er een brief naar de bewoners van het park gestuurd, waarin wordt aanbevolen om alternatieve huisvesting te zoeken. “ Sindsdien hebben we nog meer controles op het park uitgevoerd om vast te stellen hoe het met de bewoning staat .”
Het is niet toegestaan om permanent te wonen op het vakantiepark, maar er zijn meldingen dat dit toch gebeurt. Daarnaast zijn er gebreken geconstateerd aan de vakantiehuisjes. " Begin 2024 neemt het college van B en W een besluit over hoe hiermee om te gaan “, schrijft de gemeente in een verklaring.
Burgemeester Anke van Extel-van Katwijk heeft duidelijk gemaakt waarom dit besluit is genomen. “ Daar waar andere ondernemers zich aan wet- en regelgeving houden, zien we bij Oostappen Groep een jarenlang patroon van het stelselmatig overtreden van diezelfde regels. Dit leidt tot rechtsongelijkheid en dat kunnen wij niet accepteren.